Hlavní obsah

RPG odhaduje, že kvůli nájemnému podá 300 žalob

– Ostrava
Právo, Anna Bortlíčková

Společnost RPG Byty předpokládá, že podá kolem 300 žalob na určení výše nájemného. Na nové výši nájemného po deregulaci se dohodla s 97,2 procenta nájemníků. Nenaplnily se tak katastrofické scénáře, že žalob kvůli nájemnému budou tisíce. Novinářům to ve středu řekli zástupci realitní skupiny RPG Real Estate.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ředitel rezidenčního portfolia skupiny Pavel Klimeš řekl, že dosud se společnost nedohodla s přibližně 900 nájemníky. Přibližně polovinu z nich tvoří lidé, kteří jsou „svým způsobem nedosažitelní“, protože jsou dlouhodobě nemocní, pobývají v zahraničí nebo jsou to lidé velmi vysokého věku. „Tuto skupinu řešit nebudeme. Nechceme se soudit s někým, komu je 90 let a není schopen tuto problematiku pojmout,“ řekl Klimeš.

Druhou polovinu ze zmíněných zhruba 900 lidí podle Klimeše tvoří nájemníci, kteří neustále předkládají své protinávrhy, že souhlasí s navýšením třeba o korunu apod. „Postupně jsme si je zvali, s každým z těchto lidí proběhlo nebo ještě probíhá osobní jednání. Někteří z nich pak přistupují na naše navýšení,“ řekl. Doplnil, že v případech, ve kterých se nepodaří dospět k dohodě, společnost požádá soud o určení výše místně obvyklého nájemného.

„Odhaduji to okolo 300 žalob.“ Prostřednictvím advokátní kanceláře společnost ještě odeslala sto výzev. „Je to poslední pokus o smír. Těm lidem ještě necháváme možnost, aby přistoupili k dohodám,“ doplnil Klimeš.

Za zvýšení nájemného nová okna

Společnost RPG Byty vlastní téměř 44 000 bývalých bytů OKD. Nájemné po deregulaci zvedla od února a bude ho postupně zvyšovat do roku 2014, někde i později tak, aby se v závislosti na lokalitě za čtyři až osm let přiblížilo tržnímu. Před zvýšením lidé v bytech RPG platili nájemné podle velikosti obce od 19 do 50 Kč za metr čtvereční.

Pro letošní rok RPG Byty zvýšila nájemné ve většině bytů o 7,50 Kč na metr čtvereční, u 6000 bytů o 5 Kč a u necelé tisícovky bytů o 4 Kč za metr čtvereční. Nájemníci průměrných bytů tak měsíčně zaplatí o 310 až 465 Kč více než loni.

Nájemníkům, kteří přistoupili na zvýšení nájemného, společnost slíbila, že jim do konce roku 2014 vymění okna. „Vypadá to, že bychom to mohli stihnout o rok dříve, tedy do konce roku 2013,“ řekl ve středu mluvčí RPG Real Estate Petr Handl. Letos firma plánuje vyměnit okna ve více než 11 000 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám