Hlavní obsah

Rozpočtový výbor odmítl reformu, ODS chyběl poslanec

PRAHA

Rozpočtový výbor Sněmovny ve středu hlasy ČSSD a KSČM odmítl vládní plán reformy veřejných financí a totéž doporučil Sněmovně. O osudu reformy však ve finále rozhodne až hlasování ve Sněmovně. Komora o ní začne jednat příští týden.

Článek

ODS při hlasování chyběl Radim Fiala z ODS, výbor má 22 členů, polovinu opozičních a polovinu koaličních.

Poslanec svou nepřítomnost zřejmě bude muset vysvětlovat vedení ODS. "Já nevím jestli se válí na Rhodosu, ale pan (premiér a předseda ODS Mirek) Topolánek už o tom ví a nebyl rád," řekl místopředseda rozpočtového výboru za ODS Pavel Suchánek.

Levice prosadila téměř všechny své návrhy

Levice nakonec požadovala zamítnutí přesto, že v předchozích dílčích hlasováních prosadila téměř všechny své pozměňovací návrhy a od základu reformu upravila.

"Opozice byla překvapena, že má dnes většinu. Prošly všechny její pozměňovací návrhy. Když jim prošly, tak se toho tak lekli, že to raději celé navrhli zamítnout," komentoval po jednání postup opozičních poslanců ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše opozice bude mít šanci podat pozměňovací návrhy znovu při jednání celé sněmovny. Stanovisko výboru podle něj velký význam nemá. "Dnes to byla spíše vizitka těch, co nechodí do práce," řekl.

Ve většině hlasování opoziční návrhy o hlas vítězily nad koaličními, a z vládního balíku se tak postupně stával levicový daňový koncept. Komunisté například prosadili progresivní zdanění příjmů. Lidé s příjmem nad 83 000 korun měsíčně by podle jejich návrhu platili čtyřicetiprocentní daň. Dvě pásma zdanění navrhli i pro firmy. Jeden z mála návrhů, se kterým komunisté ve výboru neuspěli, bylo zdražení cigaret. Podle KSČM se měly zdražit především luxusnější tabákové výrobky, méně levné cigarety.

"Je to jednoznačný krok zpátky. Česká republika nejenže nepotřebuje milionářské daně, nejenže nepotřebuje vyšší daně pro firmy. Česká republika potřebuje atraktivnější daňové prostředí," uvedl poslanec ODS Martin Doktor na adresu návrhů, které ve výboru prosazovali socialisté a komunisté.

Sněmovna začne jednat o reformě příští týden

Jednání Sněmovny, na kterém se rozhodne o osudu reformy veřejných financí, začne příští úterý 14. srpna. Samotné schvalování reformy se očekává o týden později.

Poslanci budou nejprve předkládat pozměňovací návrhy k reformě. Mezi jejich předložením a hlasováním o reformě pak musí uplynout několikadenní lhůta. Strany ji zřejmě využijí i k vyjednáváním, která rozhodnou o tom, zda reforma ve finále uspěje.

Koaliční vláda Mirka Topolánka spojuje s přijetím nebo nepřijetím reformy samotnou existenci této vlády. Osud reformy, která má své ostré kritiky i uvnitř samotných vládních stran, je přitom do značné míry nejistý.

Platforma uvnitř ODS v čele s poslancem a bývalým ministrem financí Vlastimilem Tlustým považuje reformu za příliš měkkou a požaduje razantnější snížení daní. Lidovcům vadí poplatky ve zdravotnictví. Poslanci Ludvík Hovorka a Jan Kasal by nezvedli ruku ani pro razantnější snížení daní.

Jedinou stranou, která k ní nemá vážnější výhrady je tak Strana zelených. ČSSD a KSČM odmítají reformu jako celek. Považují ji za zbytečnou, koncepčně pochybnou a sociálně nespravedlivou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám