Hlavní obsah

Rozpočtový schodek zemí eurozóny dvojnásobně překročil povolenou hranici

– Brusel

Rozpočtový schodek eurozóny v roce 2009 rekordně narostl. Zvýšil se na 6,8 procenta HDP. Sama eurozóna má přitom v pravidlech, že rozpočtové schodky zemí nesmí překročit tři procenta HDP. Loni byl schodek eurozóny 2,3 procenta. Čísla za loňský rok ve čtvrtek zveřejnil Eurostat.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Celkové zadlužení zemí, kde se platí eurem, narostlo podle statistiků na 78,7 procenta HDP ze 69,4 procenta v roce 2008.

Vůbec nejvíce je zadlužená Itálie, dluh přesahuje 115 procent jejího ročního HDP. Podobně se 115,1 procenta HDP je na tom Řecko, které stojí na pokraji bankrotu. U této země navíc Eurostat upozorňuje, že kvůli podvodům může být skutečné zadlužení jiné.

Nejméně dluží Estonsko

Nejméně zadluženým členským státem unie je Estonsko, kde celkový dluh dosahuje pouze sedmi procent HDP. Mezi státy s nejmenšími dluhy patří i Češi s 35,4 procenta HDP, což je mezi 27 členskými zeměmi EU řadí na šesté místo. Těsně za Čechy se drží Slováci s 35,6 procenta HDP.

Žádná z unijních zemí loni nezaznamenala rozpočtový přebytek. Nejblíže k němu mělo Švédsko s deficitem 0,5 procenta HDP a Lucembursko s 0,7 procenta HDP.

Nejhůře se naopak vedlo Irsku (-14,3 procenta HDP), Řecku (-13,6 procenta HDP) a Velké Británii (-11,5 procenta HDP). V případě Řecka nicméně může statistická chyba činit až 0,5 procenta HDP.

Reklama

Související témata:

Související články

Eurozóna už zkrachovala, domnívá se Klaus

Podle prezidenta Václava Klause projekt eurozóny, tedy společenství zemí, v nichž se platí eurem, neuspěl. Prohlásil to ve čtvrtek v týdeníku Ekonom. Jednotná...

Výběr článků

Načítám