Hlavní obsah

Rosněfť a Shell podepsaly strategickou dohodu o těžbě ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Největší ruská ropná firma Rosněfť uzavřela strategickou dohodu s britsko-nizozemským koncernem Royal Dutch Shell. Spolupracovat budou v těžbě a ve zpracování ropy v Rusku i jinde ve světě. Uvedla to v pondělí ruská ropná společnost.

Článek

Shell již je partnerem ruského gigantu Gazprom v plynárenském projektu Sachalin-2 za 21 miliard dolarů. Gazprom má ale od minulého roku v tomto projektu majoritu. V sibiřském nalezišti ropy Salym má Shell podíl také a usiluje v Rusku o třetí takové místo s rozsáhlou těžbou.

Rosněfť minulý týden prodala 50 procent společnosti Tomskněfť z bývalého gigantu Jukos. Podle analytiků koupila podíl státní Vněšekonombank za 3,4 miliardy dolarů s tím, že si Rosněfť podíl koupí zpět, až splatí své značné dluhy. Někteří analytici ale uvádějí, že by banka mohla prodat polovinu Tomskněfti některé velké ropné firmě, která v regionu podniká.

Ve východosibiřském Salymu má Shell podíl 50 procent. Je to jedno z největších ruských nalezišť ropy na pevnině.

Loni byl ale Shell nucen přenechat Gazpromu majoritu v Sachalinu-2 kvůli tlaku ruských úřadů na ochranu životního prostředí. Podíl Shellu v největším světovém ložisku s produkcí zkapalněného plynu LNG tak klesl na 27,5 procenta, když Gazprom 50 procent projektu koupil od Shellu a japonských partnerů Mitsui a Mitsubishi, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám