Hlavní obsah

Ropu přivezou do USA cizí ropné tankery

WASHINGTON

Jiný než americký ropný tanker nemohl vplout do žádného přístavu USA od dob zavedení tzv. Jonesova zákona. Jeho platnost ve čtvrtek pozastavil prezident USA George Bush. Chce tak pokrýt výpadek dodávek ropy do USA po řádění hurikánu Katrina. V mexickém zálivu byla přerušena těžba z devadesáti procent.

Článek

Podle zákona musí mít lodě určené k přepravě nákladu a cestujících v rámci amerických přístavů americké majitele a navíc na nich musí sloužit američtí námořníci a personál. Tyto pravidla do odvolání přestávají platit.

Bush je přesvědčen, že toto řešení zmírní výpadky dodávak, nicméně se nejedná o řešení. Pomoci řešit těžkou situaci mohou podle prezidenta i sami Američané. "Nekupujte benzín, pokud ho opravdu nepotřebujete," vyzval Bush své spoluobčany.  V pátek se Bush vypraví helikoptérou do postižených oblastí Alabamy a Mississippi a osobně navštíví středisko záchranářů v Louisianě, oznámil to Bílý dům.

Ještě ve čtvrtek se měl sejít Kongres, aby zahájil práce na vytvoření desetimiliardového krizového rozpočtu na vypořádání se s následky ničivé katastrofy. Nedostatek ropy žene nahoru její cenu, stejně tak jako benzínu u pump. Bush pro televizi ABC uvedl, že proti lidem, kteří poruši zákon například tím, že budou s benzínem kšeftovat, nebo nepřiměřeně hnát ceny vzhůru, bude postupováno s nulovou tolerancí.

Některé rafinérie budou mimo několik měsíců

Americké úřady ve čtvrtek uvedly, že některé rafinerie na jižním pobřeží USA zůstanou po hurikánu Katrina uzavřeny několik měsíců. Cena americké lehké ropy skončila v New Yorku přírůstkem o 53 centů na 69,47 dolaru za barel. Byla tak 1,40 dolaru pod úterním rekordem 70,85 USD. Severomořská ropa Brent zpevnila o 70 centů na 67,72 USD.

Absence zpracovatelských kapacit prudce zvyšuje ceny benzinu. Cena říjnového termínového kontraktu na benzin dnes v New Yorku vyskočila o 16 centů na maximum 2,415 dolaru za galon a předtím se vyšplhal na rekord 2,465 USD. Na rekordech se pohybovala i cena topného oleje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám