Hlavní obsah

Ropa se dostala už nad 92 dolarů za barel

SINGAPUR

Ceny ropy rostou neustále strmě vzhůru a lámou tak další rekordy. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se na světových trzích v několika okamžicích dostala na 91 dolarů a zakrátko byla nad 92 dolary za barel. Jedná se o nejvyšší hodnotu v historii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Kolem 10:00 SELČ se barel WTI na burzách v jihovýchodní Asii prodával asi za 91,70 USD, krátce předtím ale vystoupil na 92,22 USD. Podobně je na tom i severomořský Brent, který zdražil na rekordních 89,30 USD.

Hlavním důvodem jsou nadále nízké zásoby, především ve Spojených státech, kde se ropy vzhledem k velikosti ekonomiky spotřebovává zdaleka nejvíce. Vysokému růstu cen dále přispívá i neustále napětí na Blízkém východě. V poslední době hraje roli i rekordně slabý dolar.

Od začátku roku je ropa dražší asi o 50 procent. Před týdnem cena dokonce začala klesat a ještě ve středu se barel WTI prodával kolem 85 dolarů. Masivní nárůst přišel ve středu večer a hlavně ve čtvrtek, kdy se projevily dopady překvapivého poklesu zásob v USA.

Trhu vládne strach

"Trh je teď pod vlivem strachu a obav z napětí mezi nabídkou a poptávkou. Faktorem je postoj Spojených států vůči Íránu a další obavy z nízkých zásob ropy," podotkl analytik finančního ústavu National Bank of Australia Gerard Burg. USA uvalily na Írán další sankce a obvinily jeho Revoluční gardy z šíření zbraní hromadného ničení.

Nynější ceny jsou rekordní pouze nominálně, tedy podle číselného vyjádření. Reálné ceny, které berou v úvahu vliv inflace, ještě na rekordu nejsou, daleko k němu ale nemají. Na rekordu byla ropa v roce 1980, v době, kdy eskaloval konflikt mezi Íránem a Irákem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám