Hlavní obsah

Ropa rychle zlevňuje, Brent prolomil hranici 60 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny ropy v pátek prudce klesají a dostaly se na nejnižší úroveň za více než rok. Ropa Brent zlevnila o pět procent a prodává se za méně než 60 dolarů za barel. Benzín a nafta tak mohou dál zlevnit i u čerpacích stanic v Česku.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Za listopad zřejmě vykážou ceny ropy největší měsíční propad od konce roku 2014 navzdory tomu, že producentské státy zvažují snížení těžby ve snaze zastavit narůstající přebytky. Ty jsou výsledkem rychlejšího vzestupu nabídky, zejména ze Spojených států, než je tempo růstu poptávky po ropě.

Severomořská ropa Brent kolem 15.00 SEČ ztrácela více než pět procent na 59,45 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI odepisovala 6,3 procenta na 51,25 dolaru za barel.

„Ještě začátkem minulého měsíce se přitom barel ropy Brent prodával za cenu o více než 27 dolarů vyšší,” upozornil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Propad cen ropy podle něj do jisté míry souvisí také s obecným výprodejem na akciových trzích.

Ačkoli Saúdská Arábie naznačila, že omezí v prosinci nabídku ropy, pokud se země OPEC a Rusko nedohodnou příští měsíc na nových limitech, bude na trhu v příštím roce přebytek nabídky ropy, uvedla s odkazem na odhady analytiků agentura Bloomberg.

Dobrá zpráva pro řidiče

Ropa začala tento měsíc výrazněji zlevňovat poté, co USA umožnily řadě zemí dál nakupovat ropu z Íránu navzdory sankcím.

V reakci na pokles cen ropy by měly dál zlevňovat i pohonné hmoty v Česku. V minulém týdnu zlevnil benzín i nafta, přičemž nafta je stále dražší než benzín. [celá zpráva]

„V příštím týdnu lze očekávat, že cena benzinu a nafty bude dál klesat. Pumpařům se výrazně snižují náklady na nákup pohonných hmot, což je způsobeno hlubokým propadem ceny ropy na světových trzích," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám