Hlavní obsah

Ropa překonala další rekordní hranici

LONDÝN

Ceny ropy dosáhly v pondělí dalších rekordů. Cena severomořského Brentu zdolala hranici 78 dolarů za barel. Dopoledne se Brent prodával za 78,10 USD. Za zdražením ropy stojí eskalace násilí na Blízkém východě. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate, která byla na maximu v pátek, je pod 78 dolary.

Článek

Na Blízkém východě se o víkendu zvýšilo napětí mezi Izraelem a hnutím Hizballáh, které je zodpovědné za únos dvou izraelských vojáků. [celá zpráva]

Obchodníci mají obavy, že se násilí může rozšířit do okolních zemí, což by mohlo narušit plynulost zásobování ropou. K růstu cen ropy přispívá i spor kolem íránského jaderného programu a obavy z výpadků ropy z Nigérie.

Konflikt na Blízkém východě způsobuje nejistotu a nervozitu na ropném trhu, který již tak má problémy se světovými zásobami. [celá zpráva]  Nicméně OPEC (Sdružení států vyvážející ropu) trvá na tom, že trh je dobře zásobován.

Cena americké ropy vystoupila na rekordních 78,40 USD za barel už v pátek. [celá zpráva]

Ceny ropy šly poslední roky stabilně nahoru kvůli silné a stále rostoucí poptávce v USA a Číně a kvůli obavám z nedostatečného zásobování trhu. Hranici 70 dolarů za barel překonala cena ropy loni v červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám