Hlavní obsah

Ropa opět zdražila na historický rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Světové ceny ropy v pátek v Londýně o několik centů překonaly středeční historický rekord. Barel severomořské ropy Brent se prodával za 39,70 dolaru, a cena americké ropy West Texas Intermediate vystoupila na nový vrchol 43,19 dolaru za barel. Ropný trh má totiž i po ústupu paniky kolem ruské firmy Jukos obavy z těžce nahraditelných výpadků dodávek.

Foto: Jan Valdauf

Oblíbená zpěvačka Zorka Kohoutová slaví 85. narozeniny.

Článek

Trh se bojí, že kartel OPEC nebude schopen pokrýt výpadky dodávek z Ruska nebo Iráku. Poptávka je na maximální úrovni kvůli vysoké spotřebě v USA a Číně a členové OPEC těží s využitím asi 95 procent kapacit, což je nejvíce za posledních 25 let. Nadále panují obavy ze spolehlivosti dodávek od největší ruské ropné společnosti Jukos. Firmu ženou k bankrotu požadavky státu na okamžité splacení obřího daňového nedoplatku.

Irácké ministerstvo ropného hospodářství sice ve čtvrtek uvedlo, že země může těžit celkem 2,4 milionu barelů ropy a příští měsíc zvýší produkci až na 1,8 miliónu z nynějších 1,5 miliónu barelů. Trh je však vzhledem k pokračujícím sabotážím a aktům násilí vůči těmto výhledům skeptický.

Jukos má měsíc na zaplacení dluhu

Jukos musí do měsíce zaplatit dlužnou daň 3,4 miliardy dolarů (asi 90 miliard korun) za rok 2000. "Jakákoli snaha o delší odložení platby je zbytečná," prohlásil šéf ruského odboru soudních exekutorů Andrej Beljakov. Doplnil, že Jukos do pátku splatil 20 procent dlužné částky. Představitelé společnosti současně na setkání s Beljakovem vyjádřili snahu platbu urychlit.

Jukos těží 1,7 miliónu barelů denně, což je asi pětina ruské produkce ropy a dvě procenta světových dodávek. Exekutoři již oznámili, že pokud firma nezaplatí, hodlají prodat hluboko pod tržní cenou hlavní těžební divizi Juganskněftěgaz, která se na produkci firmy podílí 60 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám