Hlavní obsah

Řím kapituloval. Brusel proti němu řízení zatím nezahájí

Novinky, bož
Aktualizováno

Řím se vyhne řízení ze strany Evropské komise (EK) kvůli deficitnímu rozpočtu na příští rok. Itálie totiž souhlasila s doplněním návrhu o odpovídající opatření. EK tak nemá důvod zahajovat řízení kvůli nadměrnému deficitu, uvedla na webu italská veřejnoprávní televize Rai.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem

Článek

Podrobnosti nového návrhu pak představil v Římě premiér Giuseppe Conte. Rozpočet nově počítá s dodatečnými příjmy ve výši dvou miliard eur (51,5 miliardy korun), které má přinést privatizace části státního majetku.

Řím tak učinil dostatečná opatření, aby EK nemusela okamžitě zahájit řízení kvůli nadměrnému deficitu, podotkl komisař Vladis Dombrovskis. Nicméně ani tak není všem dnům konec.

„Řešení, které je na stole, není optimální výsledek. Z dlouhodobého hlediska totiž problémy Itálie neřeší. Ale pro tuto chvíli je natolik dostačující, abychom nemuseli zahajovat řízení,“ upřesnil Dombrovskis.

Milánská burza reagovala na výsledky jednání pozitivně. Akciový index FTSE Italia poskočil téměř o dvě procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejzadluženější země EU

Řím zpočátku trval na své variantě rozpočtu, která odporovala maastrichtským pravidlům v oblasti veřejných financí, a odmítal na připomínky Bruselu přistoupit.

Teprve po několika varováních ohledně možného disciplinárního řízení a zahájení procesu při nadměrném schodku vláda otočila. Italský vicepremiér Matteo Salvini následně řekl, že nikdo tvrdošíjně nelpí na schodku ve výši 2,4 procenta HDP.

Maastrichtská kritéria v oblasti veřejných financí
Podíl deficitu státního rozpočtu na HDP musí být menší než 3 %. Pokud je mírně vyšší, musí se snižovat.
Podíl veřejného dluhu na HDP nesmí překročit 60 %. Pokud je dluh vyšší, musí se tomuto limitu postupně přibližovat.

Vicepremiér Luigi Di Maio, který je šéfem vládního Hnutí pěti hvězd (M5S), k tomu následně dodal, že pokud budou zachovány cíle rozpočtového návrhu, nepředstavuje snížení plánovaného schodku problém.

„Důležité je, aby rozpočet zahrnoval cíle, které jsme stanovili,” prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám