Hlavní obsah

Řidičům se dovoz aut z Německa může prodražit

Novinky, bck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté se začali v poslední době zaměřovat na řidiče převážející německá auta na území České republiky. Konkrétně jim jde o to, s jakou převozní značkou lidé vozidlo dopraví. Ty krátkodobé se žlutým pruhem na pravé straně, které byly dlouho v běžné praxi využívané, jsou totiž podle policie platné jen na území Německa a dopravit auto s touto značkou do Česka je tím pádem nelegální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k tomu, že tyto značky jsou v poslední době ve zvýšené míře využívány při páchání trestné činnosti, problematikou se začalo zabývat Ministerstvo dopravy ve spolupráci s ředitelstvím služby dopravní policie Policejního prezidia ČR,“ odpověděla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová na otázku, proč se na tento problém zaměřili policisté právě v poslední době. Převozní značky se žlutým pruhem byly prý vždy platné pouze na území SRN.

„Pravidla neurčujeme my ale vždy ta země, která tzv. převozní značky vydává – v tomto případě Spolková republika Německo. Kontrola aut v silničním provozu je zase záležitostí Policie ČR,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Andrea Volaříková.

Problém u krátkodobých „převozek“ je ten, že neprochází kompletním zápisem registrační značky, provozovatele a vozidla na registračním místě. „Ručně vypisovaný registrační dokument osobou, které byly registrační značky vydány, není v mezinárodním provozu přípustný a platí pouze na území SRN,“ vysvětlila Volaříková. U těchto značek navíc chybí prokázání technické způsobilosti.

Do ČR s červeným pruhem 

Pro převoz vozidla do České republiky tak musí lidé zakoupit registrační značku označenou červeným pruhem s platností od 15 do 90 dnů. „Ty podle našich informací vydává přímo registrační místo s kompletním zápisem a vystavením registračního dokladu nezbytného pro použití v mezinárodním provozu,“ uvedla mluvčí ministerstva. Řidiči si za ně ale připlatí.

Situace je podobná i u ostatních zemí. Obecně musí mít vývozní značky platné doklady vydané autoritou zabezpečující registraci v konkrétním státu. Proč tedy řadu let krátkodobé německé značky bez řádné registrace policie tolerovala, není jasné.

Řidič vozidla, které je opatřeno krátkodobou registrační značkou se žlutým pruhem na pravé straně, se dopouští přestupku, za který mu hrozí pokuta od pěti do deseti tisíců korun a zákaz řízení motorových vozidel na šest měsíců až jeden rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám