Hlavní obsah

Řidiči z ciziny mohou na českých silnicích řádit, jak chtějí. Pokuty je nedostihnou

Právo, Vladislav Prouza

Pokuty za překročenou rychlost vymáhané českými městy od cizinců zůstávají nedobytné. Obálku s vyměřenou pokutou mohou zahraniční piráti silnic hodit do koše. Představy o miliónech korun vydobytých pomocí systému Eucaris v zemích Evropské unie (EU) se rozplynuly jako pára nad hrncem.

Informační systém Eucaris funguje, problém je s vymáháním pokutVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Eucaris umožňující českým radnicím obesílat silniční piráty z unijních zemí funguje poslední čtvrtrok spolehlivě. Úředníci majitele vozů, jejichž řidiči prolétli radarovými branami, spolehlivě určí. Systém pak cizince, stejně jako našince, tedy občana ČR, do dvou měsíců od přestupku potěší výzvou k zaplacení pokuty. Tady však snaha radnic v případě cizinců končí.

Chybí legislativa

Pokuta vymáhaná českými městy v zemích EU zůstává nedobytná a záleží pouze na libovůli cizinců zaplatit. Našince čeká v případě obstrukcí exekuce na plat nebo bankovní účet.

EUCARIS (EUropean CAR and driving license Information System)
Evropský informační systém umožňující sdílení informací spjaté s dopravně správními agendami napříč zapojenými státy. V ČR byl uveden do provozu v březnu 2016. Je propojen s českým registrem vozidel.

„Legislativa umožňující výběr nezaplacených pokut v zahraničí neexistuje,“ popisuje mluvčí Generálního ředitelství Celní správy ČR Martina Kaňková.

„Pokud je zahraniční dlužník podchycen na území ČR, může být proti němu vedena exekuce,“ dodala Kaňková. Podle ní musejí celníci zohlednit, zda exekuční náklady nepřesáhnou výši pokuty.

Klidně přijedou znova

Cizinec tak pokutě spolehlivě ujede a ani se nemusí bát se do Česka vrátit. Zahraniční dlužníky městských úřadů nemá policie šanci odhalit.

„Pokud takového cizince kontroluje Policie ČR, nezjistí, že dotyčný dluží městům za pokuty. Nemáme nástroj pro přeshraniční vymáhání pokut. Schází registr zahraničních dlužníků. Je na ministerstvu dopravy, aby se tím zabývalo,“ tvrdí mluvčí Městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková.

Dvůr Králové provozuje nejvíc úseků radarového měření v republice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Cizinci pokutě za překročenou rychlost v radarových bránách nadále ujedou.

Bezzubost legislativy královédvorskou radnici ročně připraví o milióny korun. „O zavedení registru ‚neplatičů pokut‘ neuvažujeme,“ reagovala Lenka Rezková z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Jenom ve Dvoře Králové vloni zdokumentovali na 12 tisíc přestupků cizinců. Letos skoro patnáct set. Královédvorští úředníci rozeslali do zemí, kam jim Eukaris půl roku otevírá dveře, pět tisíc výzev k zaplacení pokuty. Většinou do Polska. Cizinci za sebou nechali na Královédvorsku dluh 10 miliónů korun. „Dosavadní vymahatelnost je 15 procent. Řada výzev se vrátila zpět,“ řekla Kameníková.

Byli jedni z prvních

Radnice ve Dvoře Králové, jako jedna z prvních v republice, začala koncem loňského roku obesílat cizince. Eucaris donedávna fungoval pouze ze zemí Evropské unie do Česka, což domácí piráty silnic diskriminovalo. „Dnes funguje alespoň spravedlivě,“ podotkla Ivana Ježková z královéhradeckého krajského ředitelství Policie ČR.

Mindrákem vůči nepostižitelným cizincům ale čeští piráti silnic trpět nemusejí. Obsílce s pokutou za dopravní přestupek v zahraničí mohou stejně jako cizinci v Česku ujet. Jenom se musejí zemi, kde je tíží břemeno nezaplacené pokuty, pro jistotu vyhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám