Hlavní obsah

Řidiči Student Agency založili odbory

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve společnosti podnikatele Radima Jančury Student Agency vznikly odbory. Vedení společnosti to však zatím oficiálně neoznámily. Odbory zřejmě založili řidiči kvůli strachu z propouštění. Existenci odborů Novinkám potvrdila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.

Foto: René Volfík, ČTK

Majitel Student Agency Radim Jančura

Článek

"Minulý měsíc jsme zahájili spolupráci s externí firmou, která provádí intenzivní kontroly zaměřené na nedovolené obohacování z prodeje jízdenek na našich linkách. Předpokládáme, že založení odborů je reakcí na tuto skutečnost a právě na odhalení několika případů, kdy jsme dali několika zaměstnancům z tohoto důvodu výpověď,“ popsal v prohlášení dění ve společnosti Radim Jančura.

Podnikatel tvrdí, že kontroly byly zavedeny kvůli zkvalitnění práce. Firma se brání nařčení, že by šikanovala zaměstnance či porušovala zákoník práce.

Student Agency prodává zájezdy, jazykové pobyty a krom jiného provozuje i autobusovou dopravu. Podle Jančury si řidiči ve většině případů vydělají více než třicet tisíc korun hrubého, na mezinárodních linkách mají příjem mnohdy 40 tisíc korun čistého včetně diet.

Jančura tvrdí, že institut odborů je obecně vnímán jako pozitivní součást velkých firem, ale zejména tam, kde zaměstnanci pobírají nižší mzdy než je celostátní průměr. U pracovních pozic, jako je například pilot letadla nebo řidič, je však založení odborů podle něj naprosto bezpředmětné. "Na trhu práce je takový nedostatek profesionálních řidičů, že dobrý řidič najde dobře placenou práci prakticky vždy do druhého dne,“ uzavřel Jančura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám