Hlavní obsah

Řežábek z ČNB: Česko zatím na euro připraveno není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Pavel Řežábek ve středu kritizoval nepřipravenost České republiky na přijetí eura. Státní instituce se podle něj budou muset hlavně vyrovnat s tím, že po přechodu na euro přijdou o měnovou politiku, kterou zatím vykonává ČNB.

Článek

Řežábkovy výroky velmi pobouřily ministra financí Bohuslava Sobotku "Vystoupení pana Řežábka je pohoršující. Udělal tím ostudu České národní bance, protože Česká národní banka se dohodla s premiérem a ministerstvem financí (na tom), že budeme společně prosazovat termín přistoupení k jednotné evropské měně v roce 2010," řekl ČTK Sobotka. Řežábek právě dodržení tohoto termínu nevidí optimisticky.

Po přijetí eura bude muset být stát schopen zastoupit centrální banku, což podle Řežábka nyní není. Kromě toho vidí Řežábek i mnoho jiných problémů. Například kritéria pro přechod na společnou měnu podle něj nejsou dost jasná, a Evropská unie tak má víceméně volnou ruku v tom, koho do eurozóny přijme.

Dalšími problémy jsou technického rázu. Státní instituce si budou muset totiž zvyknout na současné používání české a evropské měny. Na to však chybí technické vybavení. "I poslední mateřská školka se s tím bude muset vyrovnat. Státní systém o těchto technických problémech, na které není připraven, vůbec nezačal diskutovat," řekl člen bankovní rady.

ČR může mít v budoucnu problémy

Řežábek se domnívá, že na některá kriteria se český stát dostatečně nepřipravuje. Například schodek veřejných financí nesmí přesáhnout hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) a celkový státní dluh 60 procent HDP. "Jestliže stát se nepřipraví na to, že dlouhou dobu bude muset udržovat jisté hodnoty, dostane se v budoucnu do problémů, jaké vidíme v Německu nebo ve Francii," uvedl Řežábek.

Ministerstvo financí ale znepokojení člena bankovní rady odmítá. "Česká republika plní konvergenční program, ke kterému se zavázala, a dokonce vykazuje nižší schodek (veřejných financí)," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Dalším problém, který Řežábek vidí tkví v nejasném fiskální výhledu. To znamená, že není příliš jasné, jaký bude vývoj státního rozpočtu. V roce 2005 byl plánovaný deficit státního rozpočtu 90 miliard korun, ale v současné době je státní rozpočet přebytkový a to o přibližně 25 miliard. Ministr financí Bohuslav Sobotka ovšem v září prohlásil, že schodek bude na konci roku nižší o 20 až 30 miliard korun. Deficit tedy se tedy bude v posledních měsících dohánět.

Volná koruna je lepší

Aby mohla se Česká republika přidala k zemím platící eurem, musí vstoupit do mechanismu ERM II. V rámci tohoto mechanismu se má kurz koruny svázat s eurem. Řežábek se ale domnívá, že by bylo výhodnější, aby česká koruna zůstala více volná. Tak by mohla naše měna dále posilovat. Evropská centrální banka ale již naznačila, že další posilování koruny by možné být mělo, dodal sám Řežábek.

Jak se píše ve vládní Strategii přistoupení ČR k eurozóně, mělo by Česko přijmout euro mezi rokem 2009 a rokem 2010. Předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD) ale dřívější variantu v září vyloučil. Vláda plnění strategie projedná asi v listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám