Hlavní obsah

Restaurace U Moťáka zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská restaurace U Moťáka zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství. Cítí se poškozena slovy ministra Miroslava Tomana (ČSSD), jež pronesl v souvislosti s polským hovězím.

Restaurace zvažuje právní kroky vůči ministerstvu zemědělství kvůli kauze polského masaVideo: Novinky

 
Článek

Jednatel restaurace Roman Moťovský řekl, že se podnik cítí poškozen. „Zvažuji se svým právním zástupcem právní kroky,” uvedl. Úterní kontrola Státní veterinární správy (SVS) podle něj hledala svíčkovou, kterou ale podnik vůbec nebere. Kontrola prý našla jen maso se špatně označenou expirací, což prý byla chyba kuchaře, a po dohodě bylo maso zlikvidováno.

SVS na svém webu uvedla, že „v souvislosti s šetřením případu dovozu podezřelého hovězího masa z Polska do České republiky“ zjistila U Moťáka 31 kilogramů „různých druhů neoznačeného masa, u něhož nebylo možné dohledat původ a datum zamražení“. Moťovský upřesnil, že ve zmíněných 31 kilogramech nešlo jen o hovězí, ale i o vepřové a kuřecí.

Trvá na tom, že u hovězího masa odebíraného od firmy nevěděli, že pochází z Polska.

Hrozí jim pokuta 50 milionů, tvrdil Toman

Ministr Toman ve středu v souvislosti s kauzou výskytu údajně závadného polského hovězího masa v ČR označil karlínskou restauraci za provozovnu, kde bylo nalezeno maso neznámého původu.

„Kontroly našly zatím jednu restauraci, kde bylo zabaveno 31 kilogramů masa neznámého původu. Podle mých informací je to restaurace U Moťáka v Praze. Restauraci hrozí zabavení masa, odebrání vzorku a zároveň pokuta až do 50 milionů korun,” řekl Toman v souvislosti s kauzou polského masa.

Dopoledne mluvil i o restauracích s asijskými jmény, které údajně polské maso vydávaly za argentinské, ale u nich podle něj ještě kontroly hotové nejsou.

„Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci,” řekl poslancům.

Státní veterinární správa hledá maso z polských jatek, kde se podle reportáže polské televize TVN24 mělo zpracovávat maso z nemocných krav, které pak mělo jít do volné distribuce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám