Hlavní obsah

Renaultu klesl zisk, přesto chce rozšířit produkci

PAŘÍŽ

Francouzská automobilka Renault loni zaznamenala propad zisku o 37 procent, její nový plán však počítá s tím, že firma se do roku 2009 stane "nejziskovější automobilkou Evropy". Generálního ředitel Carlos Ghosn počítá se zvýšením prodeje, výrazným rozšířením modelové řady a oživením ziskovosti.

Článek

Renault není v krizi, zůstává však oslabený, řekl Ghosn. "Renault v této chvíli nepotřebuje restrukturalizaci. To, co potřebuje, je růst, nové produkty a dobrou pověst značky," uvedl. Úspěch strategického plánu je podle Ghosna zásadně důležitý, pokud se má firma vyhnout drastičtější restrukturalizaci, tedy rušení provozů a propouštění.

Provozní zisk loni klesl na 1,32 miliardy eur z předloňských 2,12 miliardy a tržby Renaultu se zvýšily o 1,9 procenta na 41,3 miliardy eur.

Renault podobně jako jiní evropští výrobci zápasí na evropském trhu s cenovou konkurencí, vysokými cenami surovin a s náklady na vyhovění novým bezpečnostním a emisním normám Evropské unie. Automobilky General Motors, Ford a Volkswagen oznámily, že budou propouštět a zavírat své závody v USA [celá zpráva].

Renault chce vyrábět luxusní vozy

Růst by měl Renault obnovit rozšířením modelové řady a zvýšením prodeje. K tomu má dopomoci každoroční uvedení osmi nových modelů na trh. Firma tak chce do roku 2009 přijít s celkem 26 modely.

Mezi novými modely má být od příštího roku nový Renault Laguna, který bude patřit do luxusního segmentu trhu. Renault chce také zahájit výrobu sportovně-rekreačních vozů typu SUV.

Renault je příliš závislý na domácím trhu a jeho osud je těsně spojen s úspěchem vozu Mégane. Ten se poprvé objevil na trhu v roce 1995 a je stále nejprodávanějším vozem v Evropě. Ghosn nyní chce, aby se počet ročně prodaných vozů zvýšil do roku 2009 o 800 000 z loňské úrovně 2,5 miliónu. Z tohoto přírůstku však má být jen 250 000 vozů prodáno v Evropě.

Reklama

Související články

Automobilka GM bude propouštět

Poté, co se americký výrobce automobilů General Motors Corp. (GM) dostal do ztráty 1,6 miliardy dolarů (přibližně 40 miliard korun), oznámil, že chce propustit...

Výběr článků

Načítám