Hlavní obsah

Renaultu klesl prodej skoro o sedm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské automobilce Renault v prvním pololetí klesl prodej o 6,7 procenta na 1,94 milionu vozů. Firma v úterý uvedla, že na vině je zpomalení globálního automobilového trhu. Dalšímu poklesu hodlá podle sdělení svého šéfa odbytu Oliviera Murgueta čelit uvedením nového modelu Clio Mini.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Loga automobilek Renault a Nissan před autosalonem ve Francii

Článek

Celosvětový trh s automobily zpomalil v prvních šesti měsících roku o 7,1 procenta, tedy ještě rychleji než odbyt vozů Renault, zdůraznila firma. O 11,5 procenta slabší prodej vykázala od ledna do června její kmenová značka, levnější typy Dacia a ruská Lada se prodávaly lépe. Odbyt vozů Dacia stoupl o 4,5 procenta a aut Lada o 6,8 procenta.

Zatímco na upadajícím evropském trhu prodej nezaznamenal větší změny, dvouciferné ztráty hlásily Afrika, Blízký východ a Indie. Podobně jako francouzský konkurent PSA, který v pondělí oznámil pokles tržeb za stejné období dokonce o 12,8 procenta, doplácí společnost na stažení se z íránského trhu kvůli americkým sankcím, napsala agentura Reuters.

Renault odhaduje, že globální automobilový trh letos zpomalí o tři procenta. Pro srovnání, tuzemské Škodě Auto v pololetí klesl odbyt o pět procent, především kvůli propadu prodejů v Číně. [celá zpráva]

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Šéf Nissan Motor Carlos Ghosn

Renault v současné době řeší aféru bývalého šéfa Carlose Ghosna, který měl na starost alianci s japonským Nissanem. Centrálu automobilky v Paříži podle francouzských médií začátkem měsíce kvůli Ghosnovi prohledávala policie. Manažer čelí mnoha obviněním, podle kterých například využíval firemní peníze pro vlastní účely a podhodnocoval ve finančních výkazech své příjmy. Ghosn trvá na své nevinně a obvinění označuje za nepodložená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám