Hlavní obsah

Řemeslníků je málo, za dobrou práci jsou lidé ochotni dobře zaplatit

Právo, Jiří Vavroň

Pro osmdesát procent Čechů je problém najít v případě potřeby kvalitního a spolehlivého řemeslníka. Zájem o jejich služby přitom rok od roku roste a je například o více než polovinu vyšší než před třemi roky. Počet řemeslníků však současně dlouhodobě klesá. Nejvíce lidé hledají zedníky, elektrikáře, truhláře, instalatéry a klempíře.

Foto: Profimedia.cz

Ceny řemeslné práce vzrostly za poslední dva roky o čtvrtinu.

Článek

„Rostoucí zájem o služby řemeslníků souvisí s tím, že lidé mají vyšší příjmy, tedy i možnosti rekonstruovat byty, zvyšovat kvalitu bydlení, modernizovat chaty, chalupy,“ říká Tomáš Čech z portálu Nejřemeslníci.cz.

Podle sociologů ale zájem souvisí i s tím, že mezi lidmi sice roste všeobecná úroveň vzdělání, avšak současně klesají schopnosti něco kvalitně a odborně opravit. Tato situace je typická zejména pro velká města a jejich obyvatele.

Lidé dnes jednoznačně žádají kvalitu u materiálů i prací
Tomáš Čech<br />

Podle průzkumu agentury ppm factum pro Velkopopovického Kozla cena řemeslnických prací roste. Za poslední dva roky se u některých profesí zvýšila v průměru až o 27 procent. To je konkrétně případ nedostatkových zedníků, kde se ceny prací dokonce téměř zdvojnásobily, ceny pro obkladače zase vzrostly o 37 procent.

Důvodem je také to, že zájemci o služby se snaží někdy řemeslníka přeplatit a přetáhnout k sobě domů na zakázku. Lidé však jednoznačně chtějí platit jen za kvalitu. Podle Čecha je totiž pryč doba, kdy požadovali od řemeslníků využívání co nejlevnějších materiálů i technologických postupů.

„Lidé dnes jednoznačně žádají kvalitu u materiálů i prací a také si za ni jsou ochotni připlatit,“ konstatuje.

Kvalitu před cenou při rozhodování o zakázkách upřednostňuje na 73 procent zákazníků. Obdobný počet (74 procent) je následně spokojen s kvalitou odvedené práce, nespokojena je podle průzkumu čtvrtina zákazníků.

Rozhoduje doporučení

Češi zatím při hledání řemeslníků nejčastěji dají na doporučení svých přátel a známých. Takto hledá pomoc při stavebních či opravářských pracích na 65 procent z nich. Tady ale může být problém, že zákazník nemůže srovnávat názory více lidí.

Zbylých 35 procent zájemců využívá při hledání internet a na něm nejčastěji největší portál Nejřemeslníci.cz, nabízející více než 30 tisíc řemeslnických firem všech profesí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám