Hlavní obsah

Řekové se na protest proti privatizaci připoutali k ministerstvu financí

– Atény
Novinky, pit

Zaměstnanci z oblasti energetiky se ve čtvrtek na protest proti chystané privatizaci v tomto odvětví, kterou v rámci svého programu ekonomických reforem chystá řecká vláda, připoutali k ministerstvu financí. Uvedla to agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v Aténách připoutali k ministerstvu financíVideo: Reuters

 
Článek

Podle protestujících by po privatizaci zaplatili spotřebitelé dvakrát až třikrát víc peněz za dodávky elektřiny. Důvodem akce prý nebyla obava ze ztráty pracovních míst.

Stávkující se připoutali želízky k uzavřenému vchodu ministerstva financí, někteří měli pouty spojené ruce navzájem.

Řecká vláda si stanovila v příštích letech ambiciózní plán privatizace ve výši 50 miliard eur na pokrytí masivního dluhu. Mezinárodní měnový fond ve středu pohrozil, že Řecko musí přidat ve svých ekonomických reformách, což rovněž obnáší privatizační kroky.

Razantní úsporná opatření

Jihoevropská země netrpělivě čeká na uvolnění další části z přislíbené finanční pomoci v celkové výši 110 miliard eur. I z toho důvodu řecká vláda slíbila, že zdvojnásobí objem úsporných opatření pro letošek ze tří na šest miliard eur.

Nové úspory budou spočívat i v dalším propouštění státních úředníků a zmrazení náboru nových. Jak se nechal slyšet řecký premiéra Jorgos Papandreu, státní správu by mělo opustit až 150 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám