Hlavní obsah

Rekordní pokles německého průmyslu. Česko si musí vybudovat imunitu, říká ekonom

Novinky, bož

Německý průmysl zaznamenal největší propad od krizového roku 2009. Tato zpráva je zásadní i pro Česko, odkud k našemu západnímu sousedovi míří zhruba třetina exportu. Podle ekonoma Petra Bartoně je nebezpečné mít ekonomiku závislou na jedné zemi nebo jednom sektoru – v našem případě jde právě o Německo a automobilový průmysl.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Německá průmyslová produkce v prosinci poklesla meziměsíčně o 3,5 procenta a meziročně o 6,8 procenta. Ilustrační snímek

Článek

Německá průmyslová produkce v prosinci poklesla meziměsíčně o 3,5 procenta a meziročně dokonce o 6,8 procenta, vypynulo z dat statistického úřadu Destatis. Jedná se o největší pokles od roku 2009, kdy se Německo vyrovnávalo s dopady světové finanční krize.

Výsledky německé ekonomiky jsou s napětím sledovány i v České republice. Německo je totiž pro Česko klíčovým obchodním partnerem, míří tam zhruba třetina českého exportu. Roční hodnota vývozu přesahuje bilion korun.

„Pokles německého průmyslu je pro nás zásadní, protože jsme jeho významným dodavatelem. To ilustrují i čtvrteční čísla ČSÚ, podle kterých naše průmyslová výroba v autoprůmyslu klesá ročním desetiprocentním tempem,“ sdělil Novinkám hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

Německý průmysl je v rekordním propadu

Ekonomika

Podle něj se však lze na tento vývoj dívat i jinak. „Světové zkušenosti ukazují, jak je nebezpečné mít ekonomiku příliš závislou na jedné zemi nebo jednom sektoru. A hospodářské poklesy mají právě tuto ozdravnou funkci,“ domnívá se Bartoň.

„Máme sice exportní ekonomiku a do Německa toho vyvážíme nejvíce, a zejména do průmyslu, ale čísla o naší přidané hodnotě v exportu jsou varovná. Zatímco v Polsku z jednoho zlotého v exportu doma vyrobí 73 procent, my z jedné koruny jen 61 haléřů, což je hluboce pod průměrem obdobných bohatých zemí,“ vypočítává ekonom.

„Konkrétně do Německa jsme na tom ještě hůře, naše přidaná hodnota je jen 59 procent. A v našich exportech automobilového průmyslu doma vyrobíme pouze 46 procent,“ dodal.

Diverzifikací si budujeme imunitu vůči německým problémům

Podle Bartoně tak lze v současném vývoji vidět i pozitivní tendence. „Nejnovější čísla za rok 2019 ukazují nárůst průmyslové výroby například v našem farmaceutickém průmyslu. I proto lze říct, že si postupně diverzifikací ekonomiky budujeme imunitu proti problémům německého průmyslu, které mohou do budoucna v souvislosti s probíhající německou energetickou změnou jenom růst,“ uzavřel ekonom.

Potvrzeno: Německo se vyhnulo recesi. Není důvod jásat, mírní nadšení ekonom

Ekonomika

Německo se v posledních čtvrtletí opakovaně vyhnulo recesi. Takzvaná technická recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy hrubého domácího produktu (HDP) v řadě. Za celý loňský rok německá ekonomika rostla o 0,6 procenta, což je nejpomalejší tempo od roku 2013.

Na německý výrobní sektor dopadá obchodní napětí ve světě a zpomalování čínské ekonomiky, jež je pro Německo významným partnerem. Německou ekonomiku však podle dřívějších vyjádření analytiků drží nad vodou spotřebitelé.

Reklama

Související články

Německo není v recesi, HDP překvapivě vzrostl

Německý hrubý domácí produkt (HDP) se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,1 procenta. Vyplývá to ze čtvrtečního sdělení Spolkového statistického úřadu (Destatis)....

Výběr článků

Načítám