Hlavní obsah

Řediteli Porsche navrhovali odstupné 3,5 miliardy korun

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Výkonný ředitel automobilky Porsche Wendelin Wiedeking měl původně dostat téměř trojnásobně vyšší odstupné, než jaké bylo nakonec dohodnuto. Uvedl to list The Financial Times (FT).

Článek

Podle něj nabízela automobilka Wiedekingovi 140 miliónů eur namísto 50, které i tak roztrpčily investory a rozohnily další debatu v Německu o výši manažerských bonusů. Podle deníku sumu navrhl šéf společnosti Wolfgang Porsche na zasedání představenstva ve středu v noci. Jeden z největších zlatých padáků, jaký byl kdy vyplacen, nakonec ale neprošel kvůli nesouhlasu zástupce zaměstnanců.

Wiedekingův právník uvedl, že jeho klient měl nárok na částku mezi 170 až 260 milióny eur, ale sám žádné peníze nechtěl. Financial Times upozornily, že konečná částka je i tak možná největším odstupným v německém průmyslu. Wiedeking se zavázal dát polovinu na charitu.

Wendelin Wiedeking ze své funkce odstoupil po 16 letech koncem týdne. Jeho odchod umožní, aby Porsche bylo ovládnuto společností Volkswagen (VW). Spojení obou firem vázlo, VW chce získat Porsche do svého portfolia, výrobce luxusních vozů to nechtěl a naopak se pokoušel získat majoritu ve VW, kvůli čemuž se zadlužil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám