Hlavní obsah

Řecký stát je mizerný dlužník, faktury proplácí za 115 dnů

V Řecku se zhoršuje vymáhání pohledávek a proplácení faktur se protahuje na celé měsíce. Nejhorší je v tomto ohledu řecký stát, který v současnosti v průměru zaplatí za služby soukromých firem či živnostníků až po 115 dnech. Loni to ještě bylo 49 dnů, napsal ve středu deník Kathimerini s odvoláním na výroční zprávu evropské společnosti v oblasti správy pohledávek Intrum Justitia.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Zákazníci kavárny v řeckých Aténách. Ilustrační snímek

Článek

V platební kázni je z 29 zkoumaných evropských zemí horší už jen Itálie, které trvá splácení 131 dnů, zatímco loni to bylo dokonce 144 dnů.

V Řecku je špatná platební morálka i mezi firmami - prodleva ve splácení se od loňska zdvojnásobila z 32 na 63 dnů. Zhoršily se i soukromé osoby, které po loňských 21 dnech skluzu letos protáhly své závazky až v průměru na 41 dnů.

Zhruba 62 procent firem si v Řecku stěžuje, že bylo donuceno se smířit s odkladem plateb, přestože to narušuje jejich provoz. A 51 procent z nich tvrdí, že by přijalo víc zaměstnanců, kdyby se faktury splácely včas. V zemi se odepisuje 5,8 procenta pohledávek jako nedobytné.

Řecké firmy ani nevěří nejnovějšímu prohlášení řeckého ministra hospodářství Jorgose Stathakise, že vláda by chtěla zcela vyrovnat své závazky vůči firmám do roka. Podle poloviny dotázaných firem se situace nezlepší a podle další 28 procent se ještě zhorší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám