Hlavní obsah

Řecko znovu přijme státní zaměstnance propuštěné kvůli škrtům

Novinky, Tomáš Volf

Řecký parlament schválil zákon, podle kterého má dostat svou práci zpět 13 tisíc zaměstnanců státní správy propouštěných kvůli škrtům dohodnutým jako podmínka zahraniční pomoci. Do práce se mají vrátit i stovky uklízeček z ministerstva financí, napsal deník Financial Times.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecká vlajka na budově parlamentu

Článek

Návrh předložila vládní koalice vedená levicovou stranou Syriza. Ta před volbami slibovala, že nebude dodržovat přísné podmínky záchranného programu, protože zemi škodí. S věřiteli se už měsíce snaží dohodnout na novém seznamu reforem a stále čeká na vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur (200 miliard korun) pomoci.

Náměstek Syrizy Jorgos Katrougalos, který má reformu státní správy na starost, označil opatření za „náplast, která má odstranit největší nespravedlnost“. „Není to naše poslední slovo, budeme pokračovat v reformách, které nebudou neoliberální, ale budou mít sociální aspekt,“ dodal.  Podle FT ale nezmínil, z čeho chce platy státních zaměstnanců financovat.

Ekonomové tvrdí, že Řecku koncem června bez další zahraniční pomoci dojdou peníze na provoz. Za asi osmihodinovým zpožděním poslední výplaty důchodů nestály podle zdrojů listu technické problémy, ale složité přesuny potřebných prostředků na poslední chvíli.

Schválený zákon počítá s obnovením počtů městské policie, kterou postihlo rozsáhlé propouštění před 18 měsíci. Do práce se má vrátit i několik tisíc školníků propuštěných ze státních škol a také téměř 600 uklízeček ministerstva financí. Část uklízeček, které předtím pracovaly na daňových úřadech po celé zemi, poslední rok demonstrovala obsazením úzkého chodníku před budovou ministerstva v centru Atén. Podaly také kvůli údajně nespravedlivému propouštění hromadnou žalobu.

Podle německého listu Bild řecká vláda v rámci nově zaváděných reforem navrhuje zavést mimořádnou daň pro 500 nejbohatších řeckých rodin, zvýšení daní pro zaměstnance s platem přes 30 tisíc eur (820 tisíc korun) ročně nebo zvýšení daně z luxusu na položky, jako jsou drahá auta.  Kvůli zlepšení výběru daní Atény podle Bildu plánují, že nařídí platit nákupy nad 70 eur (1 915 korun) pouze platební kartou, aby o těchto transakcích byl vždy záznam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám