Hlavní obsah

Řecko zaplatilo splátku dluhu, evropské akcie vystoupily nejvýš za osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západoevropské akcie ve čtvrtek výrazně zpevnily a jejich hlavní index dosáhl maxima za téměř osm let. Investory povzbudily k novým nákupům příznivé údaje z německé ekonomiky a z evropského automobilového trhu i zpráva, že Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splatný dluh.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras při jednáních v Moskvě

Článek

Index FTSEurofirst 300 ve čtvrtek zakončil obchodování vzestupem o 1,1 procenta na 1630,08 bodu, což byla jeho nejvyšší úroveň od července 2007. Od počátku roku má index k dobru 19 procent. Většina západoevropských indexů pokračuje v růstu do půl procenta i v pátek.

Trh podpořila zpráva o únorovém oživení německého vývozu. Pomohly také údaje, podle nichž se prodej nových osobních automobilů v západní Evropě v březnu meziročně zvýšil o 10,7 procenta a oživení trhu se rozšířilo na Francii, Itálii, Španělsko a Portugalsko.

Index aténské burzy posílil o 1,1 procenta. Řecká vláda sdělila, že poslala MMF splatnou část úvěru ve výši kolem 450 miliónů eur (12,3 miliardy korun). Evropská centrální banka také podle zdrojů agentury Reuters dál mírně zvýšila řeckým bankám celkový limit jejich nouzového financování.

Řecko dostalo šest dnů na reformy

„Evropa se může nadechnout,” komentovala řeckou splátku CNN. Podle pozorovatelů však není jisté, jak budou Atény dluhy splácet od příštího měsíce.

Dohoda s mezinárodními věřiteli o výplatě dalších peněz zatím není, podle médií však Řecko od eurozóny dostalo šest dnů na úpravu požadovaných reforem.

Řecký premiér Alexis Tsipras mezitím pokračoval v ostře sledované návštěvě Moskvy. Rusko ale podle prezidenta Vladimira Putina o finanční pomoc nepožádal.

Někteří zástupci řecké vlády minulý týden zpochybňovali, zda Řecko vzhledem k neutěšené finanční situaci země uhradí splatný dluh vůči MMF v řádném termínu. MMF ve čtvrtek ale úhradu splatné částky dluhu potvrdil. Už příští týden ale zemi čekají splátky krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur (65,7 miliardy korun).

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu Řecko dluží

Atény mezitím oznámily, že obnovují prodej státního majetku, který řecká vláda zastavila po svém lednovém nástupu k moci. Podle německého tisku nabízejí i svůj největší přístav Pireus, o který mají údajně zájem Číňané.

Peníze stačí do 20. dubna

Řecko v minulých letech držely nad vodou peníze ze dvou mezinárodních záchranných programů od MMF a Evropské unie v celkovém objemu 240 miliard eur. Z nich zbývá vyplatit ještě zhruba 7,2 miliardy eur (197 miliard korun). Eurozóna ale výplatu této částky pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Řecko je přitom prakticky bez přístupu k novým úvěrům a Brusel má finanční situaci země za kritickou. Nejčastěji se odhaduje, že bez nových peněz od věřitelů jí peníze dojdou 20. dubna. Seznam požadovaných reforem Atény předložily na začátku měsíce. Podle mezinárodních věřitelů v něm však byly příliš optimistické a náměstci ministrů financí eurozóny ve středu dali řecké vládě šest pracovních dnů na jeho přepracování, napsala řecká média. Cílem je, aby se o poslání zbytku pomoci Řecku rozhodlo 24. dubna v Rize.

V lotyšském hlavním městě se bude konat summit euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. "Při zasedání euroskupiny 24. dubna již stoprocentně bude dosaženo dohody," řekl dnes řecký ministr pro koordinaci vládních aktivit Alekos Flamburaris.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám