Hlavní obsah

Řecko žádný odklad nedostane, řekla šéfka MMF

Jestli Řecko do konce června nepošle Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) dlužné peníze, bude to znamenat jeho „default”, tedy stav, kdy neuhradilo splatný dluh. Žádná dodatečná lhůta ani jiná možnost odkladu neexistuje, řekla ve čtvrtek šéfka měnového fondu Christine Lagardeová v Lucemburku, kam přijela na setkání s ministry financí eurozóny.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Článek

"Pevně doufám, že k tomu nedojde," řekla Lagardeová novinářům po schůzce s lucemburským ministrem financí. "Neexistuje žádná dodatečná lhůta nebo dvouměsíční odklad, jak tu a tam (v médiích) vidím," citovala šéfku MMF agentura Reuters.

Řecko mělo už 5. června splatit MMF 300 miliónů eur, ale aby získalo čas na sjednání dohody s věřiteli, rozhodlo se sloučit všechny červnové splátky vůči fondu do jedné. Do 30. června tak má poslat na účet MMF zhruba 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy Kč). MMF tento postup umožňuje, je ale velmi vzácný.

Řecký premiér Alexis Tsipras ale jasně řekl, že pokud se Řecku nepodaří uzavřít včas novou dohodu o finanční pomoci s mezinárodními věřiteli, Atény dluh MMF neuhradí. [celá zpráva]

Turisté, vezměte si s sebou hotovost

Pokud bude Řecko považováno za zemi ve stavu "defaultu", zřejmě to ovlivní rozhodování Evropské centrální banky (ECB), což bude pro Řecko klíčové. Řecké banky jsou zcela závislé na programu nouzového financování (ELA), který kontroluje právě ECB. Na řadu by vzápětí mohly podle ekonomů přijít kapitálové kontroly nebo bankovní prázdniny.

Turistům proto radí vzít si do Řecka na dovolenou dostatečnou hotovost pro případ, že nastanou problémy s výběrem z bankomatů a platbami kartou. [celá zpráva]

Na důchody dávají víc než kde jinde

Za klíč k uzavření dohody mezi Aténami a mezinárodními věřiteli, k nimž patří i MMF, označila šéfka fondu reformu řeckého důchodového systému. "Není to otázka snižování nízkých penzí, ale jde o to, aby bylo financování penzí udržitelné," uvedla. Na důchody jde v Řecku přes 16 procent ročního výkonu ekonomiky, což je podle ní "mnohem více než takřka všude jinde".

Euroskupina, tedy ministři financí zemí eurozóny, bude v Lucemburku jednat o problému Řecka, žádný průlom se ale nečeká, protože jednání mezi Aténami a trojicí věřitelských institucí se minulý týden zadrhla. Řecko se potřebuje s MMF, Evropskou komisí a ECB dohodnout na podmínkách, za nichž může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu. Pak tuto dohodu musí podpořit i ministři financí eurozóny.

Německá kancléřka Anela Merkelová ve čtvrtek řekla, že prostor pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli stále existuje. Podle listu Financial Times se ale kvůli jejímu smířlivému postoji rýsuje roztržka mezi ní a německým ministrem financí Wolfgangem Schäublem. Ten je vůči řeckým odkladům reforem kritický a politici by podle něj měli uvažovat o variantě „řízeného odchodu” Řecka z eurozóny. Podobný názor má podle průzkumů většina Němců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám