Hlavní obsah

Řecko splatilo dluhopisy za 8,5 miliardy eur

Řecko díky penězům od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu plně uhradilo ve středu splatný dluhopis v objemu 8,5 miliardy eur (218 miliard Kč). Řecká vláda sjednala dohodu o finanční pomoci s MMF a Evropskou unií na počátku května, aby stihla půjčenými penězi splatit právě tento dluhopis.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

"Završili jsme uhrazení splatného bondu na 8,5 miliardy eur," řekl agentuře Reuters nejmenovaný bankovní činitel. Dluhopis byl na deset let a nesl pevný kupón rovných šest procent.

Řecko v úterý od většiny ostatních zemí eurozóny obdrželo půjčku 14,5 miliardy eur a MMF mu minulý týden poslal první splátku svého úvěru v částce 5,5 miliardy eur. EU a MMF slíbily Řecku na příští tři roky celkem 110 miliard eur, z toho 80 miliard mají poskytnout země eura.

Řecko se na konci roku začalo propadat do dluhové krize, protože po odhalení skutečného stavu veřejných financí ztratilo důvěru finančních trhů. Úroky z řeckých dluhopisů na trhu vzrostly na neúnosné úrovně a bez rekordní mezinárodní pomoci by Atény musely vyhlásit platební neschopnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám