Hlavní obsah

Řecko se v USA představí jako rozvojová země, bude žádat miliardy dolarů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekové budou chtít ještě v březnu prodat ve Spojených státech dluhopisy za miliardy dolarů. Chtějí tak oslovit nové investory, navíc se budou vůbec poprvé prezentovat jako rozvojová země. Uvedly to Financial Times (FT).

Článek

Prodej dluhopisů by měla mít na starosti americká banka Morgan Stanley. Řekové se již podle dřívějších informací pokoušeli prodat dluhopisy za 25 miliard dolarů Číně.

Do USA se kvůli získání peněz chystá i řecký ministr financí. Země by chtěla od amerických investorů získat podle FT pět až deset miliard dolarů.

„Řecko se poohlíží po pestré škále investorů, chce přilákat ty z rozvojových trhů, ale i další investory,“ citoval list nejmenovaný zdroj.

Řecko již před časem prodávalo své dluhopisy, ty jsou kvůli velkému dluhu vázány na vysoké úroky. Země tak na začátku roku získala od investorů kolem 25 miliard dolarů. Právě obrovské výnosy ze získaných dluhopisů řadí Řecko na úroveň rozvojových zemí.

Podle FT výše úroků je mnohem vyšší, než u stejných dluhopisů nabízených Brazílií, Mexikem či Polskem. Naopak jsou téměř stejně vysoké jako třeba u Maďarska. To přitom již muselo požádat o finanční pomoc Mezinárodní měnový fond, což zatím Řecko neučinilo.

Zadlužené Řecko se stalo bolákem Evropské unie. Kvůli neúnosnému zadlužování dlouhodobě oslabuje jednotná evropská měna. Tamní vláda kvůli razantním zlepšení situace musela sáhnout k výrazným škrtům v rozpočtu, což s sebou přineslo již několik obřích demonstrací v Aténách.

Reklama

Výběr článků

Načítám