Hlavní obsah

Řecko se hroutí, Němci připravují plány na jeho odchod z eurozóny

Německá vláda připravuje plány pro odchod bankrotujícího Řecka z eurozóny, protože dluh Atén se vymyká kontrole. Napsal to britský nedělník Sunday Telegraph s odkazem na tajnou zprávu Evropské komise (EK) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle níž Řekové nemají šanci dosáhnout stanoveného cíle snížení dluhu na 120 procent HDP do roku 2020.

Foto: ČTK/AP

Studenti a policisté před řeckým parlamentem

Článek

Německé ministerstvo financí podle listu „aktivně tlačí na Řecko, aby vyhlásilo bankrot“. O nové půjčce Evropské unie a MMF Řecku mají v pondělí jednat ministři financí zemí eurozóny. Nové škrty, které Atény přijaly, aby mohly půjčku dostat, ale vyvolávají v Řecku takový odpor, že správce německé pokladny Wolfgang Schäuble nevěří ve schopnost jakékoli řecké vlády zavést je do praxe.

Jeho pesimismus přerostl v zoufalství poté, co zmíněné instituce vydaly svoji tajnou zprávu, napsal britský nedělník. Autoři dokumentu tvrdí, že Řecko nedosáhne stanoveného cíle snížit do konce dekády dluh na 120 procent, ani kdyby dostálo všem svým závazkům.

Ministr financí rovněž bouřícím se Řekům připomněl, že obyvatelé z východní Evropy jsou ještě chudší než oni. Uvedl to v rozhovoru pro nedělní vydání německého listu Tagesspiegel s tím, že i východoevropské země se prý budou na finanční záchraně krizí drcené jihoevropské země podílet.

Kardinální otázka zní kdy

„Domnívá se, že Řekové nemohou uskutečnit, co je třeba. I kdyby nějakým zázrakem uskutečnili, co slíbili, on a narůstající skupina lidí jsou přesvědčeni, že to Řecko ze dna nevytáhne. Namísto toho je názor, že řecká vláda by měla oficiálně vyhlásit bankrot a začít jednat o ještě větším umazání dluhu. Pro Schäublea je spíš otázkou kdy, než jestli vůbec,“ popsal postoj německého ministra nejmenovaný představitel eurozóny.

Řecká vláda se v sobotu dohodla na „restartu“ v podobě výměně dluhopisů pro soukromé investory. Ti přijdou o 70 procent svých investic do řeckého dluhu, uvedla agentura Reuters. Nová pomoc, o níž budou v pondělí jednat ministři eurozóny, má dosáhnout 130 miliard eur (asi 3,25 biliónu korun).

„Řecký lid udělal všechno, co mohl, jsme odhodláni závazkům dostát,“ prohlásil řecký ministr vnitra Christos Papoutsis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám