Hlavní obsah

Řecko na válečné reparace nemá nárok, tvrdí Merkelová

Berlín

Kancléřka Angela Merkelová v pátek odmítla řecký požadavek na válečné reparace od Německa ve výši přes 100 miliard eur (2,6 biliónu Kč). Znovu také vyloučila seškrtání dluhů Atén, které už při své čtvrteční návštěvě Řecka zamítl i německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně

Článek

Právě při Schäubleho cestě vystoupil řecký prezident Karolos Papulias opětovně s nárokem Řecka na německé reparace za škody způsobené během okupace za druhé světové války, a to minimálně ve výši 108 miliard eur.

Berlín už dříve uvedl, že tuto otázku považuje za uzavřenou, což v Aténách zopakoval i Schäuble.

"Řecký právní názor nesdílíme a na tom se nic nezměnilo ani s novým požadavkem," odmítla v pátek nárok Atén také Merkelová. Současně uvedla, že nevidí důvod k odpuštění dluhů Řecku.

"Kdyby v eurozóně došlo k jednomu takovému škrtnutí dluhů, tak by ho potom mohli chtít další. To by mohlo vést k tak masivnímu znejistění investorů v celé eurozóně, že všechno, co jsme v posledních letech udělali, by bylo zpochybněno," varovala kancléřka.

Atény se nevzdávají

Řecká vláda nechala nedávno sestavit zprávu, která obsahuje údajně všechny dostupné dokumenty k otázce dlužných válečných reparací od Německa. Poté, co ji posoudí právníci, chtějí Atény rozhodnout, jak ji využijí k prosazování svých nároků.

Řekové je už dříve vyčíslili až na 162 miliard eur (4,2 biliónu Kč).

Řecká ekonomika se už šest let potýká s recesí a země musí provádět bolestivé škrty, aby dosáhla na podmínky záchranného úvěru od mezinárodních věřitelů.

Německé reparace by tak teoreticky mohly Řecku hodně ulevit. Zmiňovaných 162 miliard eur odpovídá podle serveru Spiegel online zhruba 80 procentům současného hrubého domácího produktu zadluženého jihoevropského státu.

Reklama

Související články

MMF plánuje přestat platit Řecku

Mezinárodní měnový fond (MMF) je připraven ukončit vyplácení pomoci Řecku ke konci července, pokud šéfové eurozóny nepřijdou s řešením až čtyřmiliardového...

Výběr článků

Načítám