Hlavní obsah

Řecko má poslední šanci zůstat v eurozóně, banky mu odpustí 100 miliard

Aktualizováno

Evropští představitelé přišli s posledním plánem, jak udržet zadlužené Řecko v eurozóně. Podle informací agentury Reuters, která se odkazuje na zdroje z EU, by měla proběhnout druhá restrukturalizace řeckého dluhu. Centrální banky jednotlivých zemí eurozóny by při ní odepsaly až 30 procent hodnoty řeckých dluhopisů. Soukromí věřitelé dluhy odepsali už dříve.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nová snaha o snížení dluhu Řecka by mohla vést k tomu, že se Řecko zbaví dluhové zátěže v objemu 70 až 100 miliard eur. O těchto částkách hovoří více zdrojů, na které se Reuters odvolává.

Pokud se podaří záměr prosadit, zadlužení Řecka by kleslo na zhruba 100 procent hrubého domácího produktu. S takovým dluhem by Řecko nemělo mít vážnější problémy.

Soukromí věřitelé ostrouhali již nyní

Obrovské ztráty už v rámci druhé restrukturalizace řeckého dluhu utrpěli soukromí věřitelé. Ti odepsali více než polovinu hodnoty řeckých dluhopisů, stále to ale nestačí.

Zadlužení Řecka je vzhledem k výkonu jeho ekonomiky tak vysoké, že země by se dříve či později dostala do dalších problémů. Eurozóna chce proto takové možnosti zamezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám