Hlavní obsah

Řecko je další pomocí připoutáno k eurozóně a nezbankrotuje, tvrdí ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eurozóna bude Řecko podporovat, dokud se nebude schopno vrátit na finanční trhy. Tak vysvětlil řecký ministr financí v řecké televizi druhý balík pomoci. Země je podle něj schválením balíku spjata s eurozónou a zemi chrání před bankrotem.

Foto: ČTK/AP

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

"Budou nás podporovat i po roce 2015 a a případně do té doby, než bude Řecko schopno se vrátit na trhy," řekl Venizelos.

Vyvrátil tak spekulace, že země by měla odejít z eurozóny a pochyby, že záchrana v podobě dalších 130 miliard eur bude zemi stačit.

Část analytiků a dokonce sami věřitelé v podobě mezinárodních institucí ale vyjadřuje pochybnost, že další peníze zemi pomohou, mohou prý jen oddálit skutečné řešení situace. Mezinárodní měnový fond, Evropská centrální banka a Evropská komise dokonce vypracovaly tajný dokument, kde se vyjmenovávají rizika, která mohou plány na záchranu země narušit. [celá zpráva]

Řecku se zatím nedaří plnit podmínky, k nimž se zavázalo. S druhým balíkem pomoci se zavázalo k ještě přísnějším podmínkám.

Ratingová agentura Fitch snížila ve středu Řecku rating z hodnoty CCC na C, a země je tak jen stupeň nad hodnocením D, což znamená, že není schopna splácet závazky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám