Hlavní obsah

Řecké restaurace musely zdražit, hned jsou prázdnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistům procházejícím úzkými ulicemi centra Atén zvýšení ceny suvlaki, oblíbeného řeckého grilovaného masa na jehle, o 20 centů (pět korun) nemusí připadat nijak vysoké. Pro číšníka Stavrose Giokase je však pondělní zvýšení daně z přidané hodnoty velkou starostí, píše agentura Reuters. Místních chodí na jídlo najednou méně.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Tradiční řecký gyros na snímku z Athén

Článek

Zvýšení DPH požadované věřiteli Řecka výměnou za další balík pomoci přimělo restauraci, kde Giokas pracuje, zvýšit cenu suvlaki na 2,4 eura z 2,2 eura. Pro bohaté turisty ze severní Evropy je to stále dobrý obchod, pro Řeky zničené roky úspor je i mírné zvýšení ceny jedním z dalších důvodů, proč nechodit jíst ven.

„Lidé počítají každý cent, nejen za suvlaki,“ říká Giokas, který čeká na zákazníky v restauraci plné prázdných stolů pokrytých žluto-zelenými ubrusy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Některé velké firmy se zahraničním vlastníkem jsou schopné absorbovat vyšší DPH na zpracované potraviny a veřejnou dopravu z 13 na 23 procent, aniž by to promítly do cen pro konečné zákazníky. Další podniky se ale jednoduše pokusí vyhnout dopadu daně na své příjmy zvýšením ceny, což je rozšířená praxe, která přispívá k ekonomickým problémům Řecka. Pro mnohé, kteří platí daň, ale neexistuje jiná možnost než vybrat vyšší daň od svých klientů.

„Nemůžeme absorbovat náklady. Všechno zdražuje: rajčata, cibule, tzatziki,“ říká Giokas.

Velké starosti si dělají se zvýšením DPH řidiči taxi v Aténách. „Lidé nemají peníze, aby si zaplatili taxi, protože je krize. Nyní s růstem (DPH) to bude ještě horší. Následně si já nebudu moci kupovat věci,“ říká 49letý Tassos Dritsas, který je řidičem taxi od roku 1988.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Před obchůdkem v Aténách čekají na zákazníky.

V jedné z kaváren ledové cappuccino, které je mezi Řeky oblíbené, zdražilo z 1,6 eura na 1,8 eura. „Káva je stále produkt, který lidé budou kupovat, je to pro Řeky způsob života. Zvýšení DPH nebude velké. V našem případě pro konečného zákazníka se cena zvýší o 15 až 20 centů na produkt,“ říká Kostas Stavropulos, který nosí kávu zaměstnancům banky, jež právě znovu otevřela po třech týdnech. I pro něj to však není jen otázka ledové kávy. Po zvýšení DPH lidé podle něj budou muset přehodnotit svůj způsob života. „Musí změnit svůj denní režim a šetřit všude.“

Zvýšení daně ovlivňuje nejen náklady na jídlo v restauracích, zpracované potraviny v obchodech, a dokonce i sůl, ale také jízdné taxi a školné v soukromých školách.

Růstu ekonomiky to nepomůže

Zvýšení DPH přišlo za necelý týden poté, co ho schválil parlament. Levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase se tak snaží ukázat dalším zemím eurozóny, že to myslí vážně s reformami požadovanými při zahájení jednání o záchranném balíku ve výši až 86 miliard eur, který Řecko potřebuje, aby se udrželo nad vodou.

Po celé zemi se však zaměstnanci, penzisté a ekonomové obávají dopadu růstu daní na populaci, která má problém s vysokou nezaměstnaností 25 procent, a ekonomiku, která má letos podle nového odhadu opět klesnout.

„Když mě všechno stojí o deset procent více, není moje penzijní kupní síla mnohem slabší? Je to jako snížení penze,“ říká 65letý Nikos Kulopulos.

Podle ekonomů Řekové nemají moc na výběr než si připlatit, protože růst DPH do značné míry ovlivňuje zboží, bez kterého nemohou žít. „Je to určitě opatření způsobující recesi,“ uvádí Nick Magginas z National Bank. „Je zde ale dobrá šance, že to přinese očekávané příjmy, protože velká část úprav se týká základního zboží, kde není poptávka pružná.“

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Agentura zvýšila rating Řecka o dva stupně

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s (S&P) v úterý zvýšila hodnocení dlouhodobých závazků Řecka o dva stupně na CCC+ z dosavadní známky CCC-,...

Výběr článků

Načítám