Hlavní obsah

Razie v Bank of America kvůli Parmalatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MILÁN/PARMA

Aféra kolem mnohamiliardové díry v účetnictví italské skupiny Parmalat nabírá na rozměrech. Italská policie v pátek provedla razii v pobočce finančního ústavu Bank of America v Miláně. Úřady se snaží zjistit, jakou roli banka sehrála v pádu italské skupiny Parmalat. Ta už dříve vyhlásila bankrot a teď se ukazuje, že má větší problémy, než se zdálo.

Foto: Dana Ehlová

Japonská zahrada v polském Jarkowě stojí za návštěvu.

Článek

Právě Bank of America zprostředkovala prodej značné části emise dluhopisů Parmalatu, připravovala ale firmě i některé jiné finanční transakce. Zástupce Bank of America v Londýně informace o razii v italské pobočce nechtěl komentovat.

Do Itálie se v pátek vrátil bývalý šéf venezuelské divize firmy Giovanni Bonici, o jehož vzetí do vazby Italové rozhodli na konci prosince. Bonici krátce řídil také odnož Parmalatu na Kajmanských ostrovech, která je nyní v centru vyšetřování.

Parmalat začal upadat do stále větších problémů v polovině prosince, kdy se ukázalo, že v jeho účetnictví je mnohamiliardová díra. Stav, v němž se teď firma nachází, lze označit za krizi v pravém slova smyslu. Zakladatel Parmalatu je za mřížemi a zřejmě bude ještě vícekrát vyšetřován.

Parmalat bývá označován jako evropský Enron, což je bývalá americká energetická společnost. Parmalat je s firmou srovnáván proto, že rozsah podvodů je v obou případech podobný. Parmalat se na Štědrý den uchýlil pod ochranu před věřiteli, což se de facto rovná vyhlášení bankrotu.

Parmalat je jednou z nejznámějších italských značek. Výrobce mléčných produktů a džusů má téměř 35 000 zaměstnanců ve 30 zemích a jeho roční tržby přesahují 7,5 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám