Hlavní obsah

Rating Itálie se propadl těsně nad spekulativní pásmo

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v pátek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Itálie o jeden stupeň. Zdůvodnila to slabým hospodářským růstem třetí největší ekonomiky v eurozóně a špatnou konkurenceschopností, což podrývá udržitelnost italského státního dluhu.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Standard & Poor's nyní hodnotí schopnost Itálie splácet dlouhodobé závazky známkou BBB-. Rating se tak nachází pouhý jeden stupeň nad spekulativním pásmem. Do dluhopisů v tomto pásmu zpravidla nesmějí investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy.

Snížení ratingu, před kterým S varovala již loni v prosinci, znamená ránu pro italského premiéra Mattea Renziho. Renzi při nástupu do úřadu letos v únoru slíbil program reforem, které by oživily ekonomiku a obnovily tvorbu pracovních míst. Italské ekonomice se ale zatím příliš nedaří. V letošním třetím čtvrtletí zůstala v recesi a zaznamenala další mírný pokles.

Výhled nového ratingu u S je stabilní. Odráží to přesvědčení analytiků S, že vláda v Římě schválí strukturální a fiskální reformy, které podpoří růst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám