Hlavní obsah

Rakousko odmítá obchodní dohodu EU s Jižní Amerikou. Kvůli požárům v Amazonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouští poslanci zamítli návrh dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a sdružením jihoamerických zemí Mercosur, které čelí kritice několika členských zemí kvůli ekologické politice Brazílie. Rozhodnutí parlamentu znamená, že rakouská vláda bude muset hlasovat proti schválení dohody na úrovni EU, kde je potřeba souhlas všech 28 členských států. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Požáry v brazilské části Amazonie

Článek

Proti dohodě se ve středu večer v evropském výboru dolní parlamentní komory Národní rady postavily téměř všechny politické strany. Podle agentury APA s dohodou v zásadě souhlasí, chtějí ale pokračovat v jednání a doplnit ji o další ustanovení.

„Rakousko odmítne dohodu s Mercosurem,” řekla poslankyně lidové strany (ÖVP) a bývalá ministryně životního prostředí Elisabeth Köstingerová. „V Jižní Americe jsou vypalovány deštné pralesy, uvolňuje se místo pastvinám, aby mohlo být do Evropy posíláno levné hovězí,” zdůvodnila svůj odmítavý postoj k dohodě.

Největší na světě

Dohodu s Mercosurem v Rakousku podporuje svaz průmyslu, obchodní komora a na politické scéně pouze liberální strana NEOS. Silný nesouhlas naopak vyjadřují ekologické organizace a odboráři.

EU dojednala dohodu se čtyřmi zeměmi Mercosuru - Brazílií, Argentinou, Uruguayí a Paraguayí - v červnu po téměř 20 letech rozhovorů. Vznikla by největší zóna volného obchodu na světě. Ujednání musí projít schvalovacím procesem ve všech členských zemích unie. Schválit dohodu se ale zřejmě nepodaří. Vedle Rakouska je proti totiž také Francie, Irsko a Lucembursko. Podle serveru Spiegel Online je i v jejich případě jedním z důvodů nesouhlas s chováním Brazílie.

Brazílie se stala terčem kritiky evropských zemí kvůli své politice v oblasti životního prostředí a přístupu k hašení pralesních požárů v Amazonii, které letos propukly s nebývalou intenzitou. V srpnu dohodu zablokovala zmíněná Francie poté, co brazilský prezident Jair Bolsonaro odmítl výhrady evropských představitelů vůči údajně liknavé reakci brazilských úřadů na požáry amazonského pralesa. Británie a Německo kritizovaly francouzské rozhodnutí s tím, že zablokování dohody není vhodná odpověď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám