Hlavní obsah

Rafinérie v Kralupech znovu vyrábí benzín. Stála od května

Novinky, tov

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou obnovila zpracování ropy. Kvůli havárii byla odstavena od letošního května. O obnovení provozu informoval v pondělí mluvčí společnosti Unipetrol Mikuláš Duda.

Foto: Profimedia.cz

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Článek

Společnost původně odhadovala trvání odstávky jen na několik týdnů. Petrolejářské firmy musely kvůli výpadku dovážet více benzínu ze zahraničí. Rafinérie byla odstavena kvůli výbuchu na jednom z klíčových zařízení, ke kterému došlo 17. května. [celá zpráva]

Celková škoda na technologiích byla odhadnuta na 400 miliónů korun. Rafinérie patří společnosti Česká rafinérská, jejím jediným akcionářem je Unipetrol. Ten v posledních letech odkoupil podíly společností Eni a Shell.

„Neplánovanou odstávku provozu jsme dokázali využít pro další údržbu a provedli  práce, se kterými se počítalo na rok 2017,“ řekl generální ředitel České rafinérské Krzysztof Zdziarski. Další větší odstávka provozu by tak neměla nastat dříve než v roce 2018.

V Litvínově stále omezený provoz

„Unipetrol má sjednáno pojištění jak proti poškození majetku, tak proti souvisejícímu přerušení provozu. Jsme v kontaktu s pojistiteli a poskytujeme veškerou součinnost pro řádné posouzení škody způsobené mimořádnou událostí,” dodal mluvčí Unipetrolu Duda.

V Kralupech za plného provozu zpracují přes tři milióny tun ropy ročně. Vyrábějí zde také naftu, LPG a letecký petrolej, který se používá na mezinárodním letišti Praha-Ruzyně.

Unipetrol musel loni v srpnu z velké části omezit provoz chemičky v Litvínově, kde došlo k výbuchu a masivnímu požáru na zařízení určenému hlavně pro výrobu surovin pro umělé hmoty. I zde vyrábějí benzín a naftu, ale v menším objemu než v Kralupech. Navíc doposud nedošlo k plnému obnovení výroby na úroveň před požárem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám