Hlavní obsah

Radičová: Irsku pomůžeme, ale je to jako pyramidová hra

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská republika, jako člen eurozóny, pomůže Irsku, ale k systému pomoci má několik námitek. „Trváme na tom, že takto postupovat není dlouhodobým řešením,“ uvedla premiérka Iveta Radičová po středečním zasedání slovenské vlády.

Foto: Yves Herman, Reuters

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Kdyby se takto pokračovalo i v případě dalších zemí, podle Radičové by se celý systém přiblížil pyramidové hře. „Systém se může zřítit jako domeček z karet. Je potřeba co nejdříve schválit změny v Paktu stability a růstu Evropské unie,“ dodala.

Druhým varováním je podle slovenské premiérky fakt, že eurozóna si tímto způsobem pouze nabaluje dluhy. „Bez řešení konkrétních problémů a změn ve financích v jednotlivých zemích není cesta ven z krize,“ konstatovala Radičová.

Irsko má v zásadě konkurenceschopnou ekonomiku. Nikdy nelhalo o stavu veřejných financí a mělo velmi nízký veřejný dluh
slovenský ministr financí Ivan Mikloš

Kromě daňových poplatníků by podle Bratislavy měl na pomoci participovat rovněž soukromý sektor. „Tak, aby banky nebyly motivovány bez zaváhání donekonečna půjčovat a v jistém momentu požádat o pomoc. Dokud je zde garance finančního mechanismu, banky nemají důvod změnit své chování,“ zdůraznila premiérka.

Hlavním problémem jsou banky

Podmínkou uvolnění pomoci pro Irsko by neměl být tlak na zvyšování daní v této zemi. „Je to cesta ke snižování životní úrovně, co může vést k politické nestabilitě až k pádu vlády,“ dodala Radičová.

Pomoc Irsku by měla dosáhnout 85 miliard eur (asi 2,1 biliónu korun). Na Slovensko připadá jedno procento z této částky. Slovensko, jako jediná z členských zemí eurozóny, před časem odmítlo pomoc zadluženému Řecku. Podle slovenského ministra financí Ivana Mikloše je Irsko ve zcela jiné situaci než Řecko. „Irsko má v zásadě konkurenceschopnou ekonomiku. Nikdy nelhalo o stavu veřejných financí a mělo velmi nízký veřejný dluh,“ uvedl ministr.

Zásadním problémem Irska jsou podle Mikloše banky. „Vláda udělala chybu hned na začátku. Neomezeně a stoprocentně garantovala všechny vklady v bankách, čímž vlastně irská vláda převzala na sebe náklady prasknutí bubliny,“ dodal Mikloš. Ministr však trvá na tom, že irská ekonomika je v lepší kondici než řecká, což podle Mikloše dokazuje několikamiliardový přiliv zahraničních investicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám