Hlavní obsah

Putin opět pohrozil uzavřením plynu, Ukrajina nakonec zaplatila

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Ruský premiér Vladimir Putin ve čtvrtek oznámil, že pokud Ukrajina nezaplatí do 7. března za plyn, Rusko opět zastaví dodávky. Na svých internetových stránkách to uvedla agentura Interfax. Naftogaz na tuto hrozbu zareagoval a plyn za únor zaplatil.

Článek

„Jestliže výsledek donucovacích akcí a zadržení několika představitelů Naftogazu nepovede k uhrazení dodávek plynu, povede to k zastavení našich dodávek jak Ukrajině, tak zákazníkům v Evropě,“ citovala agentura Reuters Putina. 

Další tahanice o plyn začaly jen několik týdnů poté, co skončil velký spor o ceny zemního plynu ze začátku roku. Tehdy Rusko dodávky vypnulo hned počátkem ledna a kvůli tomu se mnoho evropských zemí dostalo do problémů. Například na Slovensku byl vyhlášen stav nouze.

Již před týdnem ruský deník Kommersant na současný problém upozornil. Kommersant napsal, že ukrajinský státní podnik Naftogaz nemá na uhrazení dluhů prostředky. Firma minulý týden uvedla, že jí hrozí platební neschopnost.

Ruský Gazprom prý požaduje, aby Naftogaz zaplatil 400 miliónů dolarů, tedy asi devět miliard korun.

Podle agentury Reuters Naftogaz uvedl, že asi 80 procent platby za únorový plyn již zaplatil a že zbytek dorovná ještě během čtvrtka. V podvečer pak společnost uvedla, že veškeré dodávky uhradila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám