Hlavní obsah

Půl miliónu Čechů vyjede k moři až po sezóně

ČESKÁ REPUBLIKA

Více než půl miliónu lidí se chystá jet k moři až po prázdninách. Jedním z důvodů jejich rozhodnutí je cena. Zájezdy jsou v červnu a pak samozřejmě v září a říjnu přece jen levnější. I když rozdíl v porovnání s hlavní sezónou není letos tak markantní jako v předchozích letech. Jsou ale i jiné důvody, proč lidé s dovolenou čekají.

Foto: Jana Matějíková

Autobusová zastávka U Ještěra.

Článek

"Více než půl milionu českých turistů pojede letos k moři až po prázdninách, to je o pět procent více než loni," odhaduje Jaromír Beránek z firmy Mag Consulting, která se specializuje na cestovní ruch.

Ještě před několika lety znamenalo jet k moři v září už posezónní cestu. Nyní je běžné, že se na dovolenou jede v říjnu a výjimkou není ani listopad. Lidé už přitom necestují jen do horkých oblastí, kde je možné v teple pobývat celoročně, ale například už i do Chorvatska nebo Itálie.

Roli hraje i teplota moře

Významnými důvody, proč lidé jezdí k moři později je to, že na podzim jsou letoviska přeci jen prázdnější než v červenci a v srpnu. Ještě méně lidí lze na plážích potkat v dubnu či červnu.

Pokud člověk vyjede na dovolenou začátkem července, může být zklamán z teploty vody. Ta se nestačí ohřát. Moře je nejteplejší v září, kdy vysoké teploty přeci jen trvají už několik měsíců.

Místem, které je vhodné navštívit až na podzim je Egypt. Teploty do té doby jsou tu pro Evropany nesnesitelné, zvlášť letoviska u Rudého moře. Hity posezónních zájezdů jsou kromě Egypta i Kanárské ostrovy, Tunisko a jižní řecké ostrovy.

Druhá dovolená bez partnera

"Mimo hlaví sezonu cestují nejčastěji senioři," řekl ředitel CK Vítkovice Tours Libor Šugárek. V posledních letech přibývá také mladších rodin s dětmi předškolního věku. "Nejsou vázány na dovolenou o prázdninách," doplnil mluvčí CK Fischer Dan Plovajko.

Stále více je mezi těmito turisty i lidí středního věku, kteří si dopřávají druhou dovolenou. V sezónně se jedou rekreovat s rodinou, po ní s přáteli.

Cestovky rozšiřují na podzim nabídku

na fakt, že polovina lidí, kteří jezdí k moři chce vycestovat mimo sezónu reagují i cestovní kanceláře. Zatímco v předchozích letech jejich nabídka sestávala z několika zájezdů Last minute, nyní jsou lépe připraveny. Například CK Fischer přišla se zvláštní nabídkou podzimních dovolených Prodloužené léto na Kanárských ostrovech, Mallorce, Kypru, Egyptě, Tunisku nebo Krétě. Plovajko očekává, že si z ní vybere až 20 procent zákazníků CK. Také ostatní kanceláře posílily na podzim svou nabídku.

Podle aromíra Beránka z asi 2,6 milionu lidí, kteří se letos v letní sezoně vypraví na dovolenou za hranice, jich v době mimo prázdnin bude trávit volné dny v cizině 40 procent. Ještě loni to bylo 37 procent a před pěti lety jen 28 procent. Zhruba polovina z nich přitom cestuje před sezónou a druhá polovina po ní.

Anketa

Kdy jezdíte na dovolenou?
před začátkem prázdnin
26,8 %
v červenci nebo srpnu
32,9 %
až po sezóně, na podzim
40,3 %
Celkem hlasovalo 519 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministerstvo: 163 cestovek nemá pojištění

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ve středu zveřejnilo seznam 163 cestovních kanceláří, které podle jeho informací nemají uzavřenou povinnou pojistku proti...

Výběr článků

Načítám