Hlavní obsah

Půjčky si nejčastěji berou ženy ve středním věku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Typickým žadatelem o půjčku je žena ve věku 40 až 45 let, která nejčastěji využívá střednědobou půjčku v průměrné výši 70 až 100 tisíc korun. Vyplývá to ze statistik Poštovní spořitelny s tím, že nejvíce půjček si berou obyvatelé severní a jižní Moravy, Prahy a severních Čech.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Muži žádající o půjčku se drží méně při zemi. Zatímco cílem žen je nejčastěji úhrada méně nákladných věcí, jako nákup bílé elektroniky, domácích spotřebičů či počítače pro děti, muži z půjčky obvykle financují nákup automobilu nebo výdaje spojené s pořízením či rekonstrukcí bydlení,“ uvedl Libor Svoboda, manažer Poštovní spořitelny.

Rozdíly jsou také mezi věkovými a demografickými skupinami. Zatímco lidé starší 40 let si nejčastěji berou půjčky na věci běžné potřeby, klienti ve věkové skupině 30 až 40 let si půjčují na delší dobu na výdaje spojené s bydlením, které začínají řešit vstupem do trvalého partnerství nebo s narozením dítěte.

Z menších měst menší půjčky

Statistiky ukazují, že obyvatelé menších měst si berou půjčky řádově o 30 procent nižší než lidé z měst nad 100 tisíc obyvatel.

„Trend posledních měsíců jasně dokazuje, že lidé se naučili k rodinným financím přistupovat zodpovědněji. Dříve, než si půjčí, ověří si, zda jim jejich příjmy umožňují zatížit měsíční rozpočet dalším pravidelným výdajem,“ dodává k aktivnímu zájmu o parametry a podmínky půjček Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám