Hlavní obsah

Půjčky pro mladé na opravy domů a bytů mají skončit

Právo, Vladimír Čechlovský

Státní půjčky pro mladé lidi na opravy a rekonstrukce starších bytů a domů, které loni v březnu zavedla vláda Jiřího Paroubka, se zřejmě budou rušit. Důvodem je, že Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) na ně už nemá pro příští rok peníze.

Článek

Jde přitom o velmi atraktivní a žádané půjčky ve výši až 150 000 korun, o které byl obrovský zájem. Získalo je dosud okolo dvanácti tisíc žadatelů. Jejich výhoda je v tom, že mají nízký úrok pouhá 2 procenta ročně a poskytují se až na deset let. Při maximální půjčce činila splátka jen 1380 korun měsíčně. Navíc je možné ji použít na širokou škálu stavebních úprav a udržovacích prací.

"Zrušení půjček mladým na opravy a rekonstrukce schválil nedávno spolu s jinými změnami výbor fondu za přítomnosti jeho šéfa a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Ten chce v této podobě vládě navrhnout rozpočet fondu na příští rok," řekl Právu stínový ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD).

Podle jeho slov to bude pro mladé lidi velká ztráta. "Ten úrok i podmínky ručení jsou tak příznivé, že půjčky jsou dostupné téměř pro všechny mladé. Řada z nich proto s penězi od státu ve svých plánech počítala. Teď budou bez půjčky a kromě toho se jim ještě od ledna zvýší DPH na opravy z pěti na devět procent," uvedl Martínek.

Podle jeho slov to způsobí problémy zejména malým obcím na venkově, které na bydlení nízkopříjmových lidí zvlášť myslely. "Řada z nich má připraveny projekty na výstavbu a nyní jim budou k ničemu," upozornil Martínek.

Skončí i obecní nájemní byty

Ředitel Státního fondu rozvoje bydlení Jan Wagner záměr zrušit půjčky pro mladé na opravy a rekonstrukce potvrdil. "Nebude dost peněz, programy musíme zredukovat," uvedl. Upozornil však, že ministr zmíněný návrh rozpočtu ještě nepodepsal a neposlal do vlády.

Dalším z programů, který má být pro příští rok zrušen, jsou dotace obcím na výstavbu obecních nájemních bytů pro nízkopříjmové občany. "I tento program do značné míry využívali mladí lidí a nyní také o něj přijdou," zdůraznil Martínek. Jde rovněž o jeden ze stěžejních programů fondu, letos je na něj vyčleněno 0,8 miliardy korun.

Kromě půjček na opravy státní fond poskytuje mladým i stejně výhodné až třísettisícové půjčky na pořízení zcela nového bydlení. Tyto půjčky mají však být nadále zachovány.

Příčinou finančních problémů Státního fondu rozvoje bydlení je, že stát mu nejdříve poskytl značné zdroje z privatizace, ale Topolánkova vláda ho již přestala dotovat. I v příštím roce má být zachován oblíbený program Panel, s jehož pomocí stát dotuje úroky komerčních půjček na opravy paneláků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám