Hlavní obsah

Půjčka dotovaná státem půjde vyřídit i v bance

PRAHA

Odcházející ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek bude i jako pravděpodobný budoucí premiér prosazovat pokračování půjček na bydlení pro mladé lidi. Nebude je ale už poskytovat Státní fond rozvoje bydlení, ale komerční banky. Stát bude lidem dotovat úrok tak, aby klesl na dvě procenta.

Článek

"Podpora by spočívala v úrokové dotaci, tedy v poskytování příspěvku na splácení úroků z úvěru, který si žadatel obstará u banky nebo stavební spořitelny. Takový příspěvek zlevní splácení úvěru, který si jinak žadatel pořídí za běžných komerčních podmínek," řekla Novinkám mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Skořepová. Dotaci budou dostávat lidé, kteří si úvěr vezmou u kterékoliv banky na českém trhu.

Podmínky úvěru budou úplně stejné, jako u tzv. novomanželských půjček. Lidé, kteří o ni požádají musí být buď sezdaní a jednomu z páru má být méně než 36 let. Na půjčku může dosáhnout i jednotlivec, musí mít ale v péči alespoň jedno dítě. Stát bude zřejmě dotovat půjčky do 500 000 korun.

Půjčky musí ve formě nařízení schválit nový kabinet. Je ale nepravděpodobné, že by návrh odmítl.

Jakékoliv bydlení

Podpora půjde na půjčky, za něž si lidé pořídí jakoukoliv formu bydlení, tedy koupí nový či starší byt, postaví si dům, mohou financovat i převod členských práv bytového družstva nebo rekonstrukci domu či bytu.

Průměrný úrok u hypotéky je nyní kolem pěti procent. S podporou státu by úrok klesl na dvě procenta. Pokud si tedy lidé půjčí 500 000 korun s úrokem 4,5 procenta na dvacet let, měsíční splátka bude 3163 korun. Stát by ale úrok dotoval tak, aby měsíční splátka byla asi 2530 korun.

Půjčky na bydlení pro mladé schválené na konci loňského roku vládou má zatím na starosti Státní fond rozvoje bydlení. Zájem lidí je ale velký a peníze ve fondu zřejmě nepokryjí zájem všech. O půjčku požádalo asi deset tisíc lidí, letos na půjčky fond poskytne 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám