Hlavní obsah

Ptačí chřipku se na Pardubicku podařilo zastavit

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Šíření viru ptačí chřipky H5N8, který byl objeven v neděli večer v chovu krůt společnosti Moras ve Slepoticích na Pardubicku, se podařilo okamžitými veterinárními opatřeními zastavit. Šlo letos již o druhé ohnisko nákazy nemocí, která je pro drůbež smrtelná, přenos na člověka ale nebyl zaznamenán.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hasiči se chystají na likvidaci usmrcených krůt a bojlerů

Článek

„Všechny vzorky, které byly v pondělí odebrány, tedy vzorky z brojlerů ve Slepoticích a taktéž z brojlerů v Moravanech, byly negativní. To je velice dobrá zpráva,“ řekl v úterý ráno na improvizovaném brífinku ředitel Krajské veterinární správy Pardubice Josef Boháč. Zlikvidovat se tak nemusí čtvrt milionu brojlerů, které společnost celkem chová, jen 130 tisíc přímo ve Slepoticích. A šest tisíc krůt ve stejném areálu.

O svou drůbež se nemusejí zatím obávat ani drobní chovatelé v okolí. Veterinární správa přesto chce mít situaci pod kontrolou v desetikilometrovém okruhu od ohniska nákazy. „Obce ještě dnes obdrží takový manuál. Prvním úkolem starostů je soupis všech chovatelů a veškeré drůbeže, kterou chovají,“ řekl Právu v úterý Boháč.

Farma s ptačí chřipkou nechala v noci branku do areálu dokořán

Ekonomika

Už v pondělí večer začala likvidace nakaženého chovu krůt. „Kolem 20. hodiny začala vlastní akce. Hermeticky byla uzavřena budova, kde firma chovala krůty, a pak byla hala zaplynována. Tento proces bude pokračovat ve všech slepotických halách nepřetržitě 24 hodin do pátku. Používá se oxid uhličitý, aby zvířata nejprve usnula a pak se už neprobudila,“ popsala postup likvidace nakažené drůbeže mluvčí hasičů Horáková.

Dozorující veterinář Právu proces likvidace popsal poněkud drsněji. „Krůty se udusí ve spánku. Je to humánní, nic lepšího není,“ pokrčil rameny.

Chov se vrátí za měsíc

V úterý ráno začaly do Slepotic přijíždět první tahače asanačního ústavu z Věže na Havlíčkobrodsku. Na kontejnerech musí odvozit asi 140 tun uhynulých ptáků. Naložení na auta na sebe vzali hasiči. Nestačí jenom ti profesionálové z Pardubic, Hlučína a Jihlavy, pomáhají i dobrovolní hasiči.

Od úterý je jich ve Slepoticích na střídačku přibližně šedesát v ochranných oblecích a dýchacích přístrojích. „Pracujeme ve dvanáctihodinovém režimu. Na vynášení usmrcených krůt z haly se točí po půlhodině, takže směna má čtyřiadvacet lidí,“ řekl Právu ředitel HZS Pardubického kraje Aleš Černohorský. „V halách s brojlery to bude složitější, takže na každou dvanáctihodinovou směnu potřebujeme 32 lidí. Měli bychom do pátku vyskladnit,“ dodal šéf hasičů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Dezinfekční linkou musí projít každé auto, které areál opouští

Hasiči vstupují do haly, která je vlastně obří plynovou komorou, až po vyvětrání a po změření koncentrace oxidu. Ručně mrtvá zvířata házejí do lopaty nakladače a ten je pak přehazuje do kontejneru. Auto, než opustí areál, musí projít velmi důkladnou a důslednou dezinfekcí. Tři hasiči ve žlutých kombinézách a dýchacích přístrojích se zaměřují na dezinfekční lince především na podvozek a pneumatiky. Mytí vozidla trvá přibližně čtvrthodinu.

Chov se na nakažená místa vrátí nejdříve za měsíc. „Zlikviduje se veškerá podestýlka, objekt vydesinfikuje a karanténa bude trvat tři neděle,“ spočítal veterinář Boháč.

První výskyt ptačí chřipky od roku 2017 byl zaznamenán letos ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v malém chovu se 12 slepicemi a třemi kachnami. Veterináři v nakaženém chovu utratili drůbež, která sama neuhynula. Utratili také 12 slepic dvou sousedů zasaženého chovu. Ty ale podle následných testů nakažené nebyly, takže se Štěpánov vyhnul plošnému vybíjení drůbeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám