Hlavní obsah

Průzkum: Nezaměstnaných je příliš mnoho, lidé věří ve změnu

PRAHA

Tři čtvrtiny Čechů se domnívají, že nezaměstnanost v ČR, která v květnu byla 9,9 procent, je příliš vysoká. Většina jich ale věří tomu, že už výrazně neporoste. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se fenoménu nezaměstnanosti věnoval.

Foto: Josef Zajíc

Přijďte na Nový rok 2016 na věž Nové radnice v Ostravě.

Článek

Pětina lidí považuje stávající počet lidí bez práce za přiměřený, za příliš nízkou označila nezaměstnanost dvě procenta lidí.

"V porovnání s výsledky předcházejících šetření můžeme konstatovat, že podíl občanů zastávajících názor, že současná míra nezaměstnanosti v ČR je vysoká, stále roste," uvedla ve studii CVVM její autorka Naděžda Horáková. Loni v květnu, kdy byla nezaměstnanost 9,4 procent, ji za vysokou považovalo 67 procent.

Průzkum se věnoval i tomu, co lidé považují za příčinu nezaměstnanosti. Nejčastěji, ve 46 procentech případů, je to fakt, že lidé prostě nemohou  zaměstnání sehnat. Lidé si většinou také myslí, že není problém práci najít, ale je velký problém najít práci vhodnou.

V porovnání s polovinou 90. let dvojnásobně klesl počet lidí, kteří si myslí, že lidé jsou nezaměstnaní, protože nechtějí pracovat. Respondenti se začali přiklánět k možnosti, že práci nelze sehnat.

Vývoj názorů na příčiny nezaměstnanosti (v %)
.březen 1997březen 2001květen 2003květen 2004
nelze najít vhodnou práci36534946
nelze najít žádnou práci6162427
nemá zájem pracovat45242223
neví13754
Zdroj: CVVM

Nejoptimističtější jsou Pražané

"K názoru, že není problém najít vhodnou práci, se nejčastěji přiklánějí obyvatelé Prahy," uvedla Horáková. Že je problém najít jakoukoliv práci si myslí nejčastěji obyvatelé Pardubického a Zlínského kraje. A také lidé, kteří žijí na vesnicích.

Dvě třetiny lidí se v průzkumu přiznaly, že nemají žádnou zkušenost s nezaměstnaností. Čtyři procenta lidí byla nezaměstnána třikrát a vícekrát. Častěji jsou bez práce lidé se základním vzděláním. Jen 18 procent vysokoškolsky vzdělaných lidí se přiznalo k tomu, že ví, jaký je to pocit, být bez práce.

Lidé nečekají výrazné změny

Vývoj nezaměstnanosti v následujících letech vidí optimisticky 13 procent lidí, což je nejvíce za dobu,  co podobné výzkumy probíhají. Většina lidí si myslí, že míra zůstane stejná (35 procent), případně se mírně zvýší (35 procent).

Do budoucna se lidé práci přiliš nebojí. Více než polovina dotázaných považuje možnost, že o zdroj své obživy přijde za nepravděpodobnou. "Ztrátu svého zaměstnání považuje za pravděpodobnou více než čtvrtina zaměstnanců, přičemž pět procent označilo tuto skutečnost za velmi pravděpodobnou," uvedla Horáková. Ostatní nedokáží svou situaci posoudit.

Anketa

Byli jste v posledních 10 letech nezaměstnaní?
Ano, dokonce několikrát
26,3 %
Ano, jednou se mi to stalo
24,4 %
Ne, pracuji stále na jednom místě
27,2 %
Ne, i když práci jsem několikrát změnil/a
22,1 %
Celkem hlasovalo 918 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnaných je méně než půl miliónu

Fronty na úřadech práce se již pátý měsíc za sebou tenčí. Zatímco v lednu bylo bez práce více jak 540 lidí, v květnu práci hledalo celkem 496 778 osob. Míra...

Sezónní práce snížily nezaměstnanost

Nezaměstnanost v březnu poklesla z únorového rekordu 10,9% na 10,7%. Úřady práce registrovaly celkem 559 822 lidí. To je o 10 965 méně než ke konci předchozího...

Česká nezaměstnanost je na průměru EU

O trochu lepší průměr představuje Česká republika se svou nezaměstnaností v poměrech rozšířené Evropské unie. Vyplývá to z březnových ukazatelů, které...

Výběr článků

Načítám