Hlavní obsah

Průzkum: Kontakty s politiky jsou pro firmy výhodné

Právo, Jiří Vavroň

Udržovat úzké kontakty se státními úředníky považuje za základní podmínku úspěchu firmy 55,9 procenta manažerů. Udržování úzkých kontaktů s politiky má za významné 42,1 procenta šéfů firem. Přes 38 procent firem si myslí, že chovat se neeticky, mezi což patří například i korupce, je v Česku dlouhodobě výhodné. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK Praha pro společnost Transparency International ČR.

Článek

Neetické postupy, jakkoli jsou obecně odsuzovány, představují podle manažerů jednoznačně konkurenční výhodu. Korupce není ani tak risk jako příležitost.

Hlavní příčinu tohoto stavu, jak vyplynulo z průzkumu mezi 254 českými firmami, tvoří nejasné a neprůhledné zákony, nízká vymahatelnost práva a celková společenská atmosféra.

Veřejné zakázky jsou neprůhledné

Podle průzkumu také manažeři firem soudí, že soukromé firmy spíše dodržují etické principy než státní a veřejná správa. Zejména veřejné zakázky jsou neprůhledně vypisovány, je zde prostor pro manipulaci a svoji roli také hraje, že úředníci nehospodaří s vlastními, ale veřejnými penězi.

Ztráty reputace v důsledku odhaleného neetického jednání se firmy bojí méně než snížení poptávky po svých produktech, odhalení například korupce neznamená automaticky krach podniku.

Výsledky nejsou potěšující, zejména srovnáme-li obdobné průzkumy například mezi britskými firmami, tvrdí představitelé Transparency International. Podle průzkumu má vnitřní etický řád vypracováno 59 procent českých firem. Pro srovnání: etický kodex má 82 procent britských firem. Pro atmosféru ve firmě je především rozhodující, jak se chová vrcholový management a jaká vládne ve firmě atmosféra.

Dobrá a špatná korupce

Průzkum dále potvrdil, že lidé obecně firmy působící v tzv. původních zemích Evropské unie považují za ty, které se chovají eticky ve větší míře než české firmy. Rozdílné názory panují na tzv. dobrou a špatnou korupci. Za dobrou je považována ta, na kterou se nepřijde a která přinese firmě prospěch. I ti manažeři, kteří obecně korupci odsuzují, již nejsou tak jednotní v odsudku takového neetického jednání, které přináší prospěch firmě.

Co ohrožuje prosperitu firmy:

  • válka
  • drastické snížení poptávky
  • hospodářská destabilizace země
  • ztráta reputace v důsledku prokázaného neetického chování
  • prohra soudního sporu o 20 % obratu
  • devalvace měny o 30-50 %
  • epidemie mezi zaměstnanci
  • povodeň zničí sídlo firmy
  • politická destabilita země

Zdroj: GFK Praha

Ke změně podle názorů manažerů by přispělo zavedení lepších zákonů a předpisů, tlak na jejich dodržování, trestání korupce a vymahatelnost práva, ale i zveřejňování neetického jednání v médiích, změna společenského klimatu a politické kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám