Hlavní obsah

Průmyslu se loni dařilo, rostl téměř o šest procent. Brzdí ho ale nedostatek pracovníků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku loni meziročně stoupla o 5,7 procenta, což je jeden z nejlepších výsledků od krize. K růstu přispěla výroba automobilů, elektrických zařízení a elektřiny, informoval v úterý Český statistický úřad. Kvůli nedostatku zaměstnanců čekají analytici, že letos průmysl naopak klesne.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst průmyslové výroby

Článek

„Jedná se tak o jeden z nejlepších výsledků od krizového roku 2009. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Naopak se nedařilo těžebnímu průmyslu,“ řekl Radek Matějka z ČSÚ.

Hodnota nových zakázek v průmyslu loni meziročně vzrostla o 6,6 procent. Nejvíce nových zakázek meziročně přibylo v odvětví výroby elektrických zařízení, kam mimo jiné spadá výroba řady komponentů pro automobilový průmysl.

„Průmysl se tak stal vlastně největším a současně i nejúspěšnějším odvětvím české ekonomiky,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek. Hlavním problémem, který se ovšem v čase neustále prohlubuje, je ale nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců.

„Nakonec už i předchozí průzkumy několikrát potvrdily, že chybějící pracovníci jsou největší bariérou pro další růst průmyslových firem. Nejen proto, ale i s ohledem na možnosti evropské poptávky pro letošní rok očekáváme zpomalení růstu průmyslu na přibližně 3,5 procenta,” dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám