Hlavní obsah

Průmyslová výroba v únoru klesla, i když přibyly zakázky

• Aktualizováno
Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Průmyslová produkce v únoru reálně ve srovnání se stejným měsícem loňského roku klesla o 2,6 procenta. Oproti letošnímu lednu potom poklesla o dvě procenta. Hodnota nových zakázek v průmyslu ale meziročně vzrostla o 6,7 procenta. Vyplývá to z dat, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„V únoru průmyslová produkce klesla jak meziměsíčně, tak meziročně,” uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Za horším výsledkem stojí mimo jiné výpadky v dodavatelsko-odběratelských vztazích v důsledku probíhající pandemie,“ dodal.

„Hlavní příčina propadu byl pokračující pokles výroby automobilů,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Výroba se v tomto odvětví propadla meziročně o osm procent.

„Kromě automobilů byl však propad patrný i u většiny hlavních segmentů zpracovatelského průmyslu, výroba strojů poklesla o 3,8 procenta, výroba elektrických zařízení o 4,2 procenta, výroba plastů o 2,4 procenta,” dodal.

Prodeje aut v Evropě letos klesly o 22 procent

Ekonomika

Hodnota nových zakázek přitom v únoru ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vzrostla o 6,7 procenta. V případě nových zakázek ze zahraničí nárůst dosáhl 8,9 procenta, v případě tuzemských zakázek šlo jen o 1,5 procenta.

Více než z poloviny (3,6 procentního bodu) se na tomto nárůstu podílel právě zmíněný automobilový průmysl, který zaznamenal nárůst hodnoty zakázek o 8,9 procenta.

Reklama

Související články

Průmysl v lednu stagnoval

Průmyslová produkce v lednu reálně meziročně vzrostla o 0,9 procenta, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně výkon průmyslu pak klesl o 0,4...

Výběr článků

Načítám