Hlavní obsah

Průmyslová výroba v lednu vzrostla o 15,1 procenta

PRAHA

Průmyslová výroba v lednu vzrostla meziročně o 15,1 procenta, což je druhý nejvyšší růst od roku 2001. K růstu nejvíce přispěla výroba automobilů či elektrických a optických přístrojů. Výsledky oznámil v pondělí Český statistický úřad. Tržby v průmyslu vzrostly o 16,3 procenta.

Článek

"Průmysl zahájil letošní rok ve velkém stylu. Čísla se jeví jako velmi dobrá. Do výroby se již naplno projevilo postupné navyšování produkce v kolínské automobilce, díky němuž si připsal sektor dopravních prostředků meziroční přírůstek téměř 40 procent. Ze stejného důvodu rostla výroba i v souvisejících odvětvích elektrotechniky a plastů. Velmi se ale daří i strojírenství, což je znakem investičního oživení v Evropě. Stejné faktory, jaké zapůsobily na výrobu v lednu, zůstanou ve hře ještě přinejmenším několik měsíců. Průmysl však zůstane tahounem ekonomického růstu," uvedl Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Dařilo se i výrobě základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Průmyslová produkce naopak v lednu poklesla v odvětvích jako je výroba textilií a těžba nerostných surovin. Textilkám se už dlouhodobě nedaří konkurovat levnému oblečení z Číny a těžařům zase dělá problémy letošní velmi mrazivá zima.

Průmyslová produkce byla v lednu 2006 meziměsíčně vyšší o 2,8 procenta.

Tržby rostly hlavně automobilkám

Tržby rostly především v podnicích s 500 a více zaměstnanci, jejichž podíl na celkových tržbách činil 60,5 procenta. Nejvíce v lednu rostly příjmy podnikům, které vyrábí dopravní prostředky a elektrické a optické přístroje.

Počet zaměstnanců v průmyslu se v lednu 2006 meziročně zvýšil o 25 800 osob, což je nárůsto o 2,3 procenta. Průměrná měsíční  mzda 18 008 Kč v lednu 2006 meziročně vzrostla o 6,3 procenta. Průměrná hodinová mzda dosáhla 120,5 Kč a byla vyšší o tři procenta.

Dařilo se i uzavírat nové zakázky. Jejich hodnota vzrostla meziročně téměř o pětinu zhruba na 143 miliard korun. Průmyslové podniky měly ke konci ledna uzavřeny zakázky za 313,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám