Hlavní obsah

Průmysl v květnu zpomalil růst na 1,4 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v Česku v květnu zpomalila meziroční růst z dubnových 5,5 procenta na 1,4 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba a rozvod energií, naopak výroba aut proti loňskému květnu nepatrně klesla, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka se českému průmyslu v květnu stále dařilo poměrně slušně. „Po zohlednění silné statistické základny z loňského roku je květnový výsledek průmyslu nutno vnímat v lepším světle,” upozornil Novák.

Vedle výroby energií rostla i produkce počítačů a elektroniky. Výroba motorových vozidel oproti loňskému květnu klesla o 1,3 procenta.

„Nadále vidíme pozvolný pokles v produkci motorových vozidel. Zde se odehrává stále stejný příběh. Zatímco automobilka Škoda nezvládá vyrábět více z důvodu kapacitního omezení, poptávka po malých vozech kolínské automobilky je slabá.

Nošovické automobilce zase vypadává poptávka z Velké Británie, kde se spotřebitelé obávají dopadu brexitu,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Ve druhé polovině letošního roku očekáváme oživení v eurozóně, se kterým by se měla svézt i domácí ekonomika. Nedostatek výrobní kapacity se podniky budou snažit dohnat vyššími investicemi, což povede k vyšší produkci s větší přidanou hodnotou,” dodal ekonom.

Zakázky dávají naději

Podle Nováka je na první pohled pozitivní údaj o nových zakázkách, které v květnu meziročně vzrostly o 9,5 procenta.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně zvýšil o 1,6 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda za rok stoupla o 8,5 procenta na 35 751 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám