Hlavní obsah

Průmysl v eurozóně se trápí, zažil krušný prosinec

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen Česká republika, ale i celá eurozóna, tedy země platící eurem, má problém s výkonem průmyslu. Podle čtvrtečních výsledků Eurostatu se průmyslová výroba v eurozóně v prosinci propadla o 2,6 procenta. Meziročně je to zhoršení o 12 procent. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Výsledky jsou mnohem horší, než jaké bylo očekávání analytiků. Čtvrteční data tak jen doplňují sérii negativních ekonomických zpráv, které eurozónu trápí. Ekonomika eurozóna se totiž během druhého a třetího čtvrtletí loňského roku dostala do recese, s tím se snižuje zaměstnanost a padá i důvěra spotřebitelů.

Jen v České republice průmysl za prosinec vykázal propad o 14,6 procenta (v listopadu to bylo 17,4 procenta).

Centrální banky budou zřejmě opět snižovat úroky

Jednotlivé země se snaží bojovat s hospodářskými problémy snižováním hlavních úrokových sazeb. Nyní i Evropská centrální banka vyslala signály, že zřejmě bude úroky (nyní jsou na dvou procentech) snižovat na svém dalším zasedání v březnu.

Česká národní banka úroky snižovala před několika dny, a to na 1,75 procenta. Guvernér Zdeněk Tůma se tehdy vyjádřil, že to byl možná poslední zásah. Poté však přišlo několik špatný zpráv z ekonomiky, proto je pravděpodobné, že na snižování sazeb opět dojde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám